Handgemaakte paasdecoraties: vorm ze met zuiveringszoutpasta!

door Natasja

15 April 2022

Handgemaakte paasdecoraties: vorm ze met zuiveringszoutpasta!
Advertisement

Decoraties zelf maken is een artistieke activiteit die je toelaat je fantasie de vrije loop te laten en misschien zelfs een paar zorgen voor een middag te vergeten. En als je ze samen met de kinderen kunt maken, is dat een gelegenheid om belangrijke herinneringen te creëren. Paasdecoraties kunnen ook met de hand worden geboetseerd, met behulp van verschillende boetseerpasta's.

Een daarvan, die gemakkelijk en goedkoop thuis te maken is, is op basis van zuiveringszout en maïszetmeel. Het is in feite vergelijkbaar met zoutdeeg, maar de consistentie is anders, homogener en compacter. Het nadeel ten opzichte van het andere is dat het kruimeliger is, zodat er voorzichtiger mee moet worden omgegaan.

Voor de zuiveringszoutpasta heb je nodig:

  • 150 ml water;
  • 200 g zuiveringszout;
  • 100 g maïszetmeel.

Voorbereiding:

    1. Giet het water in een kleine steelpan en verwarm het gedurende een minuut.
    2. Voeg zuiveringszout en maïzena toe en roer goed om klontvorming te voorkomen. Wees voorzichtig: het zal snel stollen, dus blijf roeren om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft kleven.
    3. Wanneer het mengsel begint los te komen van de zijkanten, zet het vuur uit en giet het in een bord.
    4. Laat afkoelen.
    5. Wikkel het in folie.

Je kunt nu alles vormen wat je wilt. Laat het daarna goed drogen zodat het hard wordt (de tijd hangt af van de grootte van het werkje), waarna je je werkje ook naar wens kunt schilderen.

Advertisement

Een van de gemakkelijkste ideeën om te maken zijn eivormige versieringen om aan de muur te hangen: neem een eivormige vorm, rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter of zo en snij er dan zoveel vormen uit als je wilt.

Denk er ook aan gaten te maken voor linten of touwtjes waarmee je de eieren kunt ophangen.

Als ze droog zijn, kun je ze schilderen zoals je wilt.

Het idee om een vormpje in de vorm van een kip te gebruiken is ook leuk: je kunt ze in veel verschillende kleuren verven.

Deze boetseerpasta's zijn ook prachtig als ze in hun natuurlijke kleur worden gelaten, wat trouwens perfect is voor konijntjes. Je zou ze kunnen gebruiken om een slinger in huis te hangen.

Je kunt ook een koekjesvorm (of een andere handige vorm) gebruiken in de vorm van een konijnenhoofdje, en dat versieren met bloemen en letters. Dit zou een leuk cadeau-idee kunnen zijn om een pakketje of mandje voor Pasen te personaliseren. Of je kunt de verschillende letters op elk konijntje combineren tot een geluk slinger.

Vrolijk Pasen!

Advertisement