Zit het doucheputje verstopt met haar? Ontdek hoe je het gemakkelijk kunt ontstoppen

door Natasja

03 April 2022

Zit het doucheputje verstopt met haar? Ontdek hoe je het gemakkelijk kunt ontstoppen
Advertisement

Het is nooit prettig als je ziet dat water niet goed wegloopt in de douche, het bad of de wastafel, en als dat gebeurt, is dat altijd een teken van een verstopping in de afvoer.

In de meeste gevallen is de verstopping die verhindert dat het water wegstroomt, te wijten aan een kluwen haar: haar is een van de materialen die het moeilijkst uit de leidingen glijden, en het kan verstrikt raken op de plaats waar er maar een paar haren blijven haken. Een beetje zeep is al genoeg om een streng haar te vormen die niemand wil zien of uit de leidingen wil trekken. Maar als je echt niet meer onder deze ondankbare taak uit kunt komen, kun je een paar methoden toepassen om het zo efficiënt en eenvoudig mogelijk te doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Het haar met de hand uittrekken met behulp van een pincet: gebruik een oud pincet en trek zoveel mogelijk van het haar er uit. Als het een pincet is dat je later opnieuw wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je het goed wast en ontsmet.
  • In plaats van een pincet kun je ook een metalen hanger gebruiken: je moet de hanger een beetje buigen, zodat hij smaller wordt en in de afvoer past. Je kunt ook zelf een hanger maken van dik ijzerdraad en die gebruiksklaar bewaren.
  • De handigste handnatige oplossing is echter de ontstoppingsveer, een flexibele slang met een grijpbare punt die zich aan de kluwen vasthaakt en hem vrij gemakkelijk omhoog trekt.
  • Kokend water: als je de haren er niet met de hand of helemaal niet uit krijgt, probeer dan het vette gedeelte van de kluwen te smelten met behulp van kokend water, net als in keukenafvoeren. Het resterende haar zal dan waarschijnlijk wegspoelen.
  • Als alternatief, als de verstopping zich dicht bij de monding van de afvoer bevindt en je de kluwen niet kunt wegnemen, kun je ook een stofzuiger gebruiken. Let erop dat je dit type apparaat alleen gebruikt als je zeker weet dat het ook water kan opzuigen.
  • Als je de verstopping met een product moet verhelpen maar geen chemisch product wilt gebruiken, probeer dan een combinatie van baking soda en azijn. Na het gieten van kokend water, giet een handvol baking soda in de afvoer. Giet er vervolgens een kopje witte azijn bij: de reactie die ze samen veroorzaken kan helpen het vettige deel van de verstopping op te lossen, en overvloedig heet water in de afvoer gieten kan de situatie oplossen.

Wanneer deze methoden niet werken, is het beter om de pogingen te staken en een deskundige te raadplegen: het kan nodig zijn alleen het eerste deel van de leidingen onder de afvoer te demonteren, en in dat geval zou het de zaken bemoeilijken als je de obstructie steeds dieper zou laten zakken.

In het algemeen is het echter altijd beter om een dergelijk probleem bij voorbaat te voorkomen door filters te gebruiken die haren en eventuele grotere vuildeeltjes opvangen, die alleen het water laten wegstromen en in het geval van mensen met lang en veel haar, het haar goed ondersteboven te borstelen alvorens het te wassen.

Advertisement