Het Chinees Lantaarnplantje: ontdek hoe je deze uniek gevormde plant kweekt

door Natasja

25 April 2022

Het Chinees Lantaarnplantje: ontdek hoe je deze uniek gevormde plant kweekt
Advertisement

Er zijn planten die werkelijk ongelofelijke eigenschappen bezitten, en Ceropegia woodii is er een van. Zijn bijzondere kenmerk is zijn uiterlijk: het is een klimmende of kruipende plant met lange, slanke takken met een licht rozige kleur en kleine, hartvormige, groene, witgeaderde bladeren. Om deze reden wordt het ook wel String of Hearts genoemd.

Het is een vetplant, wat betekent dat hij tot een familie behoort die niet vaak water behoeft, en hij kan ook in iets donkerder hoekjes van het huis groeien, zodat hij niet alleen zeer decoratief is, maar ook gemakkelijk te kweken en geschikt voor stijlvolle woondecoratie. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

  • Temperaturen: hij moet in een omgeving verblijven die niet onder 7-10° C daalt, en daarom moet hij in de winter meestal binnen in huis worden geplaatst.
  • Blootstelling: hij geeft de voorkeur aan vol licht, omdat hij in deze omstandigheden zijn beste kleur en bloei geeft. Hij kan echter, zij het minder weelderig, weerstand bieden op plaatsen die wat minder verlicht zijn. Het belangrijkste is om tocht te vermijden, vooral koude lucht.
  • Grond: zoals veel vetplanten kan hij worden ingegraven in cactusgrond, of een zelfgemaakt mengsel waarin je een universele grond mengt met fijn zand en turf in gelijke delen. Je kunt ook droge bladeren toevoegen. Het belangrijkste is dat de pot (nooit te veel groter dan de plant, die langzaam groeit) voldoende gaten heeft voor een goede afwatering, want deze planten verdragen geen waterretentie.
  • Water geven: in het voorjaar en de zomer regelmatiger water geven, zodra de grond uitdroogt. Ze zijn bestand tegen kleine perioden van droogte en de grond moet niet drassig, maar alleen vochtig blijven. In de herfst en de winter moet veel minder vaak water worden gegeven omdat de grond dan veel langer nodig heeft om te drogen.
  • Snoeien: verwijder alleen takken die uitdrogen en hun vitaliteit verliezen, zodat het gezonde deel van de plant zich kan ontwikkelen.
  • Vermeerdering: vermeerdering door stekken, door delen van de afgeknipte takken te begraven; of door het verwijderen van de knolgewassen die zich langs de takken vormen, die in het vroege voorjaar moeten worden genomen en in een mengsel van turf en zand moeten worden geplaatst.

Zou je het leuk vinden om de Ceropegia binnenshuis te kweken?

Advertisement