Geef vorm en beweging aan je tuin door stijlvol gebruik te maken van stenen en kiezels!

door Natasja

09 April 2022

Geef vorm en beweging aan je tuin door stijlvol gebruik te maken van stenen en kiezels!
Advertisement

Tuinen zijn ruimtes die het verdienen om te worden ingericht volgens een gebalanceerd ontwerp waarbij de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. Zo houden we bij het ontwerp van de verschillende hoeken rekening met het gebruik waarvoor ze bestemd zijn en hoe ze er na verloop van tijd zullen uitzien, en gebruiken we planten, bestrating, bloemperken en diverse elementen om omgevingen te creëren die mooi zijn om naar te kijken en aangenaam om het hele jaar door in te leven.

Soms zijn het de finishing touches die de puntjes op de i zetten: borders en bloemperken helpen bijvoorbeeld om ruimtes beter af te bakenen en voegen mooie en misschien zelfs onverwachte details toe. Dit kan worden bereikt door allerlei soorten rotsen, stenen en kiezels te gebruiken, afhankelijk van de omstandigheden, zoals je kunt zien in de ideeën hieronder.

Advertisement

Als er bloemperken zijn, vooral de lange, smalle die naast schuttingen of tuinpaden lopen, kunnen grotere keien worden gebruikt in plaats van geprefabriceerde stenen borders en dan ook nog kiezels op de grond in de strook die langs de vloer loopt om ze meer verzorgd en anders dan anders te maken.

Advertisement

Een ander idee voor bloemperken die iets hoger liggen dan de omringende grond, is het aanleggen van een kleine betonnen ophoging versierd met steentjes (ronde witte zijn erg populair).

Het onbedekt laten van gedeelten van de grond rond de muren van het huis, vooral waar de goten eindigen, is nuttig om wateroverlast te voorkomen en om geen roosters en mangaten te hoeven installeren die regelmatig moeten worden gecontroleerd.

Deze gedeelten kunnen alleen met aarde en planten worden versierd, maar er kan ook een bedekking van stenen worden toegevoegd, die zelfs de vorm van een soort stenen beekje kan hebben.

Als het bloemperk waar het water uit de goten in stroomt lager ligt dan het huis, kunnen de rotsen op elkaar worden gestapeld en kunnen waterminnende soorten zoals varens tussen de nissen worden geplant.

Advertisement

Het is ook leuk om stenen van verschillende vormen en kleuren te gebruiken om de contouren van allerlei bloemperken in de tuin te tekenen.

En als je de stenen binnen het gaas gebruikt, kun je ook creatieve verhoogde bedden vormen.

Advertisement

Als je niet opziet tegen het idee van onderhoud (onkruid moet op afstand worden gehouden), is het gebruik van stenen rond de platen die de looppaden rond het huis vormen zeer elegant.

Wat vind je ervan als de rotsen werden gebruikt om een beekbedding te maken?

Advertisement

Het idee om een rotstuin te maken in een grote vaas is ook origineel!

En als de kinderen het leuk vinden, kunnen de rotsen die samen worden beschilderd de bedding van een regenboogrivier vormen!

Zou je het leuk vinden om de tuin met rotsen te versieren?

Advertisement