Ken je alle DIY trucs om alledaagse voorwerpen in de keuken schoon te maken?

door Natasja

08 Mei 2022

Ken je alle DIY trucs om alledaagse voorwerpen in de keuken schoon te maken?
Advertisement

Er zijn accessoires en gebruiksvoorwerpen die je elke dag in de keuken gebruikt om de maaltijden te bereiden, en die worden onvermijdelijk vuil. Je kunt ze niet altijd gelijk schoonmaken, of ze worden zo vuil dat ze moeilijk schoon te maken zijn.

Afhankelijk van het soort voorwerp zijn er echter een aantal verschillende methoden die kunnen worden toegepast, met ingrediënten en producten die altijd in huis moeten zijn, zoals azijn, bicarbonaat, waterstofperoxide en meer. Ontdek dus hoe je thuis zonder stress pannen, magnetrons, theedoeken en andere voorwerpen die vaak in de keuken worden gebruikt, kunt schoonmaken.

Advertisement

Theedoeken

Theedoeken

Creativo

Gebruik Marseillezeep en combineer het afwisselend met:

  • Afwasmiddel en wassoda: los twee eetlepels Marseillezeep op in kokend water in een grote pan en voeg vervolgens een eetlepel wassoda en een theelepel afwasmiddel toe. Roer en week de theedoeken en laat ze liggen tot de pan is afgekoeld. Daarna uitspoelen zoals gewoonlijk.
  • Azijn: zoals hierboven, maar gebruik een half glas azijn samen met de Marseillezeep. Zodra de theedoeken erin zitten, laat je ze 15 tot 20 minuten sudderen. Wacht tot alles afgekoeld is en spoel ze dan uit.

Advertisement

Bakplaten en lekbakken

Bakplaten en lekbakken

Creativo


Verwijder het grootste deel van het vuil met een papieren servet, vul vervolgens de bak van de gootsteen met kokend water, giet er 150 gram baking soda in en leg de bakplaat erin. Laat het een uur liggen zodat het vuil zacht wordt en verwijder het dan met een sponsje.

Als alternatief voor baking soda kun je de gootsteenbak (of ook een voldoende grote teil) vullen met kokend water en een kopje witte azijn.

Je kunt ook een mild schurende pasta maken met 60 gram baking soda en waterstofperoxide.

De prullenbak ontgeuren

De prullenbak ontgeuren

Creativo

Na het schoonmaken van de prullenbak - als je een balkon of tuin hebt, kun je dit beter doen met een tuinslang met goede druk en vervolgens ontvettingsmiddelen of DIY producten met azijn of waterstofperoxide gebruiken - kun je onaangename geuren op verschillende manieren bestrijden:

  • Kranten: krantenpapier kan geuren en vocht absorberen en kan onder in de prullenbak worden gebruikt, waarbij het papier regelmatig moet worden vervangen (het moet bij het organisch afval).
  • Baking soda of droge koffieprut: strooi het op de bodem of ook tussen het organisch afval om de onaangename geuren die ze kunnen afgeven te beperken.
  • Azijn: meng het met gelijke delen water en spuit het in de prullenbak. Wacht even tot het droog is voordat je de zak erin doet of vult met afval.
  • Citroenzuur: los een paar eetlepels citroenzuur op in een sprayflacon vol water en gebruik het op dezelfde manier. Het heeft een aangenamere geur.
  • Garden lime: dit is calciumcarbonaat, een poeder dat wordt gebruikt om de grond aan te zuren en dat in grote zakken wordt verkocht voor gebruik buitenshuis. Als je het gebruikt, kun je wat op de bodem van de bak strooien, met handschoenen aan.

De deur van de vaatwasser, wasmachine of koelkast

De deur van de vaatwasser, wasmachine of koelkast

Creativo

Als de deuren van deze apparaten vuil zijn geworden, kun je ze schoonmaken met een zachte doek die is bevochtigd met een oplossing van water en azijn (één deel azijn op twee delen water) of water en citroensap (in dezelfde verhoudingen). Doe dit echter alleen als ze vuil zijn of als je vlekken of onaangename geuren opmerkt: als je te vaak zure producten gebruikt op rubberen afdichtingen, kan dit de afdichtingen beschadigen.

Magnetron

Magnetron

Creativo

Net als de oven in de keuken wordt de magnetron vuil van de spetters en alle vettige vlekken die door de kookdampen worden veroorzaakt. En hoe langer je het schoonmaken uitstelt, hoe warmer ze worden in de hitte en moeilijk te verwijderen worden.

Om vuil van de wanden los te maken kun je de kom-methode gebruiken: kies een kleine kom (of beker) die geschikt is voor magnetrongebruik en vul deze afwisselend met

  • Citroensap (inclusief geperste citroenschijfjes/citroen)
  • Witte azijn

Zet de magnetron een paar minuten op de maximumtemperatuur, wacht minstens tien minuten en veeg dan, met handschoenen aan om jezelf niet te verbranden, het vuil weg met een spons of een zachte doek.

Succes!

Advertisement