Moet je het balkon eens grondig schoonmaken? Ontdek hoe je dat doet met simpele DIY trucs

door Natasja

30 Maart 2022

Moet je het balkon eens grondig schoonmaken? Ontdek hoe je dat doet met simpele DIY trucs
Advertisement

Nu de winter ten einde loopt, wil je steeds meer tijd buiten doorbrengen en als je gebruik kunt maken van een balkon, is dit het moment om het schoon te maken en op te ruimen na de maanden van verwaarlozing dat in de winter vaak voorkomt. Als het al een tijdje een soort opslagruimte buiten is, wil je het met de komst van de lente leegmaken en ontdoen van al het vuil, misschien zelfs de roestvlekken verwijderen die zich soms op de grond vormen.

Er zijn veel manieren om het balkon schoon te maken, waaronder een aantal trucs die altijd van pas komen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je kunt witte azijn gebruiken voor de algemene reiniging van diverse oppervlakken, maar vergeet niet om het altijd te verdunnen: het kan te agressief zijn op marmer, hout en terracotta, of andere soorten natuursteen. Alles wat je nodig hebt is:

  • een emmer zeer warm water
  • een halve liter witte azijn
  • een paar druppels afwasmiddel of Marseillezeep (er is maar heel weinig nodig)

Gebruik een bezem met een dweil om het product over de hele vloer te vegen, uiteraard na grondig vegen.

  • Als er hardnekkige vlekken zijn: probeer er waterstofperoxide op te gebruiken, alvorens over te gaan op azijn met een oude dweil.
  • Op smeedijzeren leuningen: vul een teil met heet water en giet er een scheutje afwasmiddel in. Alles wat je nodig hebt is een doek om de verschillende delen met dit mengsel in te wrijven. Als je meer bewerkte oppervlakken hebt, gebruik dan een nylon borstel of een oude tandenborstel. Spoel af met normaal water. Als je wat roest ziet, gebruik dan gelijke delen water en azijn.
  • Voor marmeren oppervlakken: gebruik een teil met heet water waarin je drie eetlepels Marseillezeep en drie eetlepels baking soda giet. Meng dit mengsel en gebruik vervolgens doeken om balustrades, vensterbanken en drempels te schrobben. Pas op met agressieve middelen zoals citroensap, citroenzuur, azijn of bleekwater: ze werken wel, maar ze tasten de steen aan en maken hem poreuzer, zodat hij in de toekomst vuiler wordt.
  • Voor roestvlekken: je kunt DIY middelen proberen die online populair zijn, zoals wat tandpasta erop wrijven als de vlek klein is. Anders kan citroensap of witte azijn helpen. Sommige mensen gebruiken zelfs paraffine in ernstigere gevallen, laten het 10 minuten inwerken en deppen het dan met een oude doek.

Klaar om het balkon weer te laten glanzen?

Advertisement