Badkamer: 3 oma's trucs om veelvoorkomende problemen op te lossen

door Natasja

16 Mei 2022

Badkamer: 3 oma's trucs om veelvoorkomende problemen op te lossen
Advertisement

Het schoonmaken van de badkamer is een van de meest ondankbare van alle huishoudelijke karweitjes, dus het is altijd handig om te kunnen vertrouwen op een methode om het onderhoud van deze ruimte minder lastig te maken.

Bij waterlekken bijvoorbeeld ontstaan meer kalkafzettingen en zichtbare vlekken; vocht in de ruimte kan gemakkelijk schimmel doen ontstaan die schadelijk is voor de gezondheid, en het toilet kan na verloop van tijd vervuild raken met moeilijk te verwijderen kringen. Voor deze eventualiteiten kunnen enkele oude oma's trucs worden toegepast, zoals de hieronder vermelde.

Advertisement

Wanneer je de badkamer inloopt, hoor je dan altijd een continu geluid alsof er water loopt, maar zie je nergens een lek? Het kan zijn dat het probleem in het toilet zit, maar dat het lekkende water niet buiten het toilet terechtkomt, maar erin! Dat is wat er gebeurt als een kleine hoeveelheid water in het reservoir naar het toilet blijft stromen.

Hoe kom je er zeker van of dit precies is wat er aan de hand is? Neem wat voedingskleurstof (poeder of gel) en giet dit in het water in het reservoir. Als na enige tijd het water in het toilet dezelfde kleur aanneemt, weet je dat er iets moet worden gedaan om enkele kleppen af te stellen.

Advertisement

Wil je de meest vervelende vlekken uit het toilet krijgen zonder urenlang hard te moeten schrobben? Een van de remedies om te proberen is Coca-Cola of een vergelijkbare koolzuurhoudende drank. Deze dranken bevatten namelijk maar liefst drie verschillende soorten zuren: citroenzuur, koolzuurzuur en fosforzuur. Deze werken gemakkelijk in het oplossen van vuilafzettingen op keramiek.  

Je kunt de Coca-Cola rechtstreeks in het toilet gieten of zelfs eerst een beetje opwarmen (in de magnetron is prima, gedurende 60 seconden met een pauze ertussen), dan een paar uur laten inwerken (beter nog 's nachts) en dan het toilet doorspoelen. Als er zelfs maar een paar vlekken overblijven, is het meestal voldoende om er even over te wrijven met een spons.

Als je op bepaalde plaatsen in de badkamer vochtige plekken opmerkt, kun je er iets aan doen met een DIY remedie: giet een halve liter witte azijn en vervolgens twee eetlepels etherische olie van tea tree in een sprayflacon.

Spuit het mengsel op alle plekken met schimmel, laat het volledig drogen en gebruik dan een oude tandenborstel om de schimmel eraf te schrapen. Gebruik vervolgens een zachte doek en nogmaals je DIY product om alles af te spoelen, misschien zelfs een paar keer met behulp van een tweede schone doek en spoel niet af met water.

Dit zijn eenvoudige remedies, maar ze kunnen een wereld van verschil maken!

Advertisement