Ontdek veel goedkope trucs die je moet weten om je planten te verzorgen

door Natasja

13 April 2022

Ontdek veel goedkope trucs die je moet weten om je planten te verzorgen
Advertisement

Iedereen die planten kweekt, wil ze graag gezond en mooi houden met zo weinig mogelijk moeite. Het is onmogelijk om helemaal geen moeite te hoeven doen om de planten te verzorgen, maar je kunt zeker betere resultaten bereiken en de moeite misschien een beetje verminderen door een paar handige trucs toe te passen.

En je hebt misschien meer hulpbronnen in huis dan je zou denken. Bepaalde ingrediënten zoals maïszetmeel, afval zoals eierschalen en koffiedik, of ook houtskoolresten van de open haard kunnen het uiterlijk en de gezondheid van de planten helpen verbeteren. Ontdek hieronder enkele nuttige trucs.

Advertisement

Als je houten eetstokjes gebruikt om Aziatisch voedsel te eten, bewaar ze dan, ook al zijn ze inmiddels te vuil geworden: ze zijn perfect als steun voor kleinere planten, zonder dat je het risico loopt de wortels te beschadigen.

Advertisement

Organisch afval zoals eierschalen kunnen uitstekende potjes worden voor ontkiemende zaailingen: kortom, vervangers voor traditionele zaaibedden, maar gemaakt van volledig composteerbare en recycleerbare materialen zoals eierschalen en karton.

Wanneer de planten groot genoeg zijn om in grotere potten of in de volle grond te worden gezet, hoef je alleen nog maar de eierschalen te breken en de stukjes op de composthoop te gooien, terwijl het karton zonder problemen in de recyclagebak belandt.

piqsels.com

piqsels.com

Zit er nog bier in de glazen of open flessen na een feestje? Gooi het in de composthoop! Bier bevat gist, dat rijk is aan stikstof en ideaal is om de afbraak van organische stoffen te stimuleren en zo het composteringsproces te versnellen.

Creativo

Creativo

Koffiedik is een ander keukenafval dat kan worden gebruikt voor planten. Het kan worden gebruikt als meststof omdat het stikstof, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, calcium en chroom bevat. Het is dus goed het te verkruimelen als het droog is rond de planten en dan water te geven om het in de grond te krijgen. Studies hebben ook uitgewezen dat koffiedik kan helpen bij de absorptie van zware metalen en wormen kan aantrekken, waarvan de humus zeer nuttig is voor de bodem.

En hoe dan ook, ook koffiedik is een uitstekende aanvulling voor de composthoop.

Met glazen flessen zoals wijnflessen (en ook plastic flessen) kun je een DIY systeem maken om planten water te geven als je maar een paar dagen weg bent.

Advertisement

Heb je oude terracotta potten waarin planten hebben gestaan die zijn afgestorven door schimmel, zwam of schadelijk ongedierte? Je kunt ze blijven gebruiken nadat ze grondig zijn schoongemaakt en gewassen met witte azijn.

Commons wikimedia

Commons wikimedia

Plantaardige houtskool (d.w.z. houtskool die uitsluitend van onbehandeld hout is gemaakt) is een andere uitstekend hulpmiddel bij planten. Wanneer het in de grond wordt opgenomen, bevordert het, omdat het een zeer poreuze structuur heeft, de doorgang van lucht door het substraat, wat essentieel is voor de gezondheid van de wortels, die nooit verstikt mogen worden door een te compacte en zware grond. Bovendien houden de poriën in de houtskool water vast, waardoor de grond bij warm weer langer vochtig blijft. Doordat het vervolgens zeer langzaam wordt afgebroken, verbetert het de kwaliteit van de bodem gedurende zeer lange tijd.

Advertisement
world.openfoodfacts.org

world.openfoodfacts.org

Maïszetmeel is ook nuttig voor planten. Het is een stof die, wanneer het door de grond rond planten wordt gemengd, het vermogen van de grond om water en voedingsstoffen rond de wortels vast te houden verhoogt, waardoor de groei van planten wordt gestimuleerd en planten worden geholpen om droge perioden te doorstaan. Het kan ook het niveau van milieuverontreiniging verlagen door de afspoeling van stikstof te verminderen.

Zoveel waardevolle bronnen voor planten in huis!

Advertisement