Ontdoe je vaatwasser van vuil en onaangename geuren met deze eenvoudige DIY methoden

door Natasja

19 April 2022

Ontdoe je vaatwasser van vuil en onaangename geuren met deze eenvoudige DIY methoden
Advertisement

De vaatwasser is een van de apparaten die elke keer dat je hem gebruikt vol met vuile voorwerpen zit. Dankzij water op hoge temperatuur en effectieve detergenten en additieven zorgt hij voor een schone en glanzende vaat, maar op de lange duur kan dat vuil resten achterlaten die uiteindelijk onaangename geuren veroorzaken.

In feite moet het apparaat zelf ook worden schoongemaakt - net als de wasmachine. Hoe kan dit gedaan worden? Af en toe moet lege cycli draaien en daarvoor gebruik je een ander ingrediënt dat je gewoonlijk in huis hebt in plaats van het normale wasmiddel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Alvorens over te gaan tot de lege cyclus, als het slechts een meer oppervlakkige routinereiniging betreft, kun je ook een sprayproduct gebruiken dat je gemakkelijk thuis kunt klaarmaken. Je zult nodig hebben:

  • 250 ml witte azijn
  • 125 ml gedemineraliseerd water
  • het sap van een citroen

Meng alles samen in een sprayflacon en gebruik het om de binnenkant van de vaatwasser schoon te maken. Je kunt dit doen wanneer je de rekken uit elkaar haalt om het filter eruit te halen. Ook het filter moet regelmatig worden schoongemaakt en het is altijd een goed idee om gebruik te maken van het feit dat je gemakkelijk toegang hebt tot de binnenwanden van het apparaat om deze grondiger schoon te maken.

Als je daarentegen wilt overgaan tot de lege cyclus draaien (aanbevolen wordt dit ongeveer eenmaal per maand te doen, maar het hangt ook af van het gebruik van het apparaat), dan kun je andere ingrediënten gebruiken.

  • Een kopje azijn: zet een kopje witte azijn op het bovenste rek en draai de langste wasbeurt op de hoogste temperatuur die het apparaat toelaat.
  • Als alternatief (of ook na gebruik van de azijn) kun je de bodem van de afwasmachine bestrooien met 200 gram baking soda en vervolgens de lege cyclus op een hoge temperatuur starten.

Een waarschuwing: soms wordt aanbevolen om tafelzout te gebruiken als alternatief voor dit soort onderhoudsreiniging. Tafelzout bevat natriumchloride, net als vaatwasmachinezout, maar vaak worden er andere elementen aan toegevoegd. Wij raden je daarom aan alleen zout te gebruiken dat 100% natriumchloride is, waarvan de korrelgrootte en de samenstelling geschikt zijn voor het reinigen van dit apparaat.

Succes!

Advertisement