Heeft het toilet roestvlekken? Verwijder ze met eenvoudige huishoudelijke methoden

door Natasja

27 Maart 2022

Heeft het toilet roestvlekken? Verwijder ze met eenvoudige huishoudelijke methoden
Advertisement

Niemand wil strepen of vlekken op het keramiek van het toilet zien. Maar naast organische resten kan ook het water zelf sporen in de toiletpot achterlaten. Er kunnen kalk- of roestvlekken ontstaan. Dit laatste wordt veroorzaakt door de reactie van zuurstof met ijzer, het metaal dat vaak door het water zelf wordt meegevoerd wanneer het door oude leidingen of boilers stroomt, of zelfs door roestige onderdelen in de toiletreservoir.

Als het water hard is, zullen door de combinatie van ijzerbacteriën en mineralen in het water roestdeeltjes zich aan het keramiek van het sanitair hechten, en als er niets wordt gedaan om het water te ontharden, zullen deze vlekken zich regelmatig vormen. Hoe ze te verwijderen tijdens de gewone schoonmaakbeurt? Lees verder om enkele nuttige methodes te ontdekken.

  • Met citroenzuur: meng een paar eetlepels citroenzuur met genoeg water om een pasta te vormen en wrijf dit op de vlekken met een oude borstel of tandenborstel, totdat ze weg zijn. Als de vlek hardnekkiger is, kun je het water vervangen door citroensap.
  • Met witte azijn: giet het in een sprayflacon en spuit het onverdund op de vlekken, schrob het vervolgens weg met een borstel met harde haren. Je kunt ook alcohol gebruiken bij de gewone schoonmaakbeurt, door het op de wanden van de toiletpot te gieten en direct te schrobben met de toiletborstel. Zijn er daarentegen oudere vlekken, leeg dan het toilet, vul het alleen met azijn om de vlekken te bedekken en laat het minimaal twee uur of zelfs de hele nacht inwerken, maak dan het toilet leeg, schrob nogmaals met een borstel en spoel na.
  • Met wijnsteen: ook dit moet met zeer weinig water worden gemengd om een pasta te maken die net als citroenzuur kan worden gebruikt.
  • Met puimsteen of middelmatig fijn schuurpapier: nadat je het toilet hebt schoongemaakt, maak het leeg en gebruik een van deze schuurmiddelen om de strepen weg te werken. Dit is een agressievere methode die als laatste redmiddel moet worden gebruikt, omdat het de glazuurlaag van het keramiek aantast, waardoor deze ruwer wordt en minder glanst.

Heb jij een favoriete methode om roestvlekken uit het toilet te verwijderen?

Advertisement