Rozen snoeien aan het eind van de winter: tips voor gezonde en mooie planten

door Natasja

24 Maart 2022

Rozen snoeien aan het eind van de winter: tips voor gezonde en mooie planten
Advertisement

Het snoeien van planten is een essentiële periodieke onderhoudshandeling om de verschillende soorten een optimale ontwikkeling te garanderen, en in het geval van rozen wordt dit vooral aan het einde van de winter uitgevoerd. Al in februari in de warmere streken en in maart in alle andere streken, wanneer de plant geen gevaar meer loopt door plotse nachtvorst maar het nog koud genoeg is om nog niet volledig in de vegetatieve groeifase te zijn, kunnen rozen worden gesnoeid.

Snoeien aan het einde van de winter is daarom de belangrijkste en vaak de meest uitgebreide vorm van snoeien, die erop gericht is de plant te ontdoen van alle dode delen, hem te vernieuwen zodat hij zich harmonieus ontwikkelt en vervolgens verschijnt als een gezonde en krachtige struik. Laten we eens kijken naar enkele nuttige tips voor het snoeien van rozen.

via Royal Horticoltural Society

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Nuttig algemeen advies:

  • Gebruik altijd een zeer scherpe en goed gesteriliseerde tuinschaar (met vlam of alcohol gesterilisserd), en steriliseer hem nogmaals voordat je aan de volgende plant begint.
  • Knip altijd boven een knop, ongeveer 5 millimeter erboven. Kies knoppen die naar de buitenkant van de plant wijzen, zodat de struik zich "opent" naarmate hij zich ontwikkelt. Als je daarentegen planten snoeit die de neiging hebben uit zichzelf uit te breiden en je een meer verticale ontwikkeling wilt bevorderen, kies ervoor om boven de naar binnen gerichte knoppen te knippen.
  • Als je er echter niet aan ontkomt het knippunt te kiezen aan de hand van de nog slapende knoppen (die nog niet zijn opengegaan), kies er dan voor de verschillende takken die je gaat knippen op een vergelijkbare hoogte te knippen.
  • De snede moet een beetje schuin ten opzichte van de tak worden gemaakt, evenwijdig met de richting van de knop, zodat het regenwater wegloopt en zich niet in de buurt van de knop verzamelt.
  • Bij kleinere planten of soorten die niet al te veel snoei nodig hebben, hoef je alleen de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
  • Verwijder altijd alle droge of zieke takken vanaf de basis. Het is ook beter om de takken te verwijderen die met andere verstrengeld raken.
  • Verwijder bij oudere rozen de zwakke takken die minder blad en bloemen geven, om de groei van de sterkere delen te stimuleren.
  • Als er zogenaamde "uitlopers" zijn, d.w.z. groene takken die aan de basis van de plant beginnen en vaak geen bloemen produceren maar wel voedingsstoffen aan de hoofdplant onttrekken, trek ze er dan uit.

Succes!

Advertisement