Zijn siliconenvoegen in de badkamer zwart van de schimmel? Ontdek hoe je ze met DIY methoden kunt verwijderen

door Natasja

21 Maart 2022

Zijn siliconenvoegen in de badkamer zwart van de schimmel? Ontdek hoe je ze met DIY methoden kunt verwijderen
Advertisement

De badkamer is een van de ruimtes waar zich het meeste vocht in huis ophoopt, zodat daar gemakkelijk meer schimmel kan ontstaan dan in de rest van het huis. Schimmel ontstaat meestal waar stoom condenseert en zich op de wanden afzet. Zo zul je waarschijnlijk de vervelende donkere vlekken opmerken bij de siliconenvoegen die worden gebruikt tussen de randen van de douche, de wastafel of het bad en de muur zelf, juist om te voorkomen dat het water overal inloopt.

Schimmelgroei is niet alleen esthetisch onaangenaam, maar vormt ook een gevaar voor de gezondheid en moet worden verwijderd om te voorkomen dat de verspreiding van sporen het probleem nog groter maakt. Lees verder om te ontdekken hoe je zelf het probleem kunt aanpakken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

 • Witte azijn of
 • Waterstofperoxide en baking soda
 • Een zachte doek
 • Een oude tandenborstel met zachte borstelharen
 • Een kleine spons
 • Bleekwater

Hoe gaat je te werk:

 1. Als je azijn gebruikt, doordrenk de doek ermee en leg het op de siliconenvoegen. Laat het een half uur of langer inwerken voordat je het verwijdert. Als je waterstofperoxide en baking soda gebruikt, voeg dan genoeg waterstofperoxide toe aan twee of drie eetlepels baking soda om een pasta te maken, en gebruik een tandenborstel om het over de tesiliconenvoegen te verdelen. Ook hier, wacht een half uur.
 2. Gebruik de tandenborstel om de siliconenvoegen goed te schrobben om zoveel mogelijk donker vuil te verwijderen.
 3. Gebruik de spons, goed gewassen en uitgewrongen, en giet er een beetje azijn over alvorens nogmaals met de spons over de siliconenvoegen te wrijven, om alle resterende resten weg te spoelen.
 4. Je kunt deze stappen herhalen tot de vlekken verdwenen zijn.
 5. Afvegen met oude, schone handdoeken of een schone, zachte doek.

Ook wanneer de vlekken verdwenen zijn, moet je ervoor zorgen dat de sporen worden verwijderd, en dit is het moment waarop je ook bleekwater moet gebruiken. 

Een waarschuwing die altijd in acht moet worden genomen: verlucht de badkamer goed tijdens het schoonmaken, en draag een masker en handschoenen, vooral wanneer je stoffen zoals bleekmiddel gebruikt.

 1. Meng een deel bleekmiddel met vier delen water in een sprayflacon.
 2. Spuit royaal op de siliconenvoegen en laat zitten tot al het product verdampt is.
 3. Spoel nogmaals met koud water en een spons af.
 4. Drogen met een schone handdoek of doek.

Om schimmelvorming in de badkamer te voorkomen, moet je na het douchen/in bad gaan altijd afzuiginstallaties inschakelen of deuren en ramen openen, zodat de lucht kan circuleren en oppervlakken eerst kunnen drogen. Sommige planten die baat hebben bij een vochtig klimaat, zoals varens, kunnen ook helpen.

 

 

Advertisement