Camelia's kweken: nuttige tips voor de boom die van december t/m maart bloeit!

door Natasja

25 Maart 2022

Camelia's kweken: nuttige tips voor de boom die van december t/m maart bloeit!
Advertisement

Camelia's zijn vaak niet meer dan struiken, zodat ze niet veel ruimte innemen, ze zijn zeer gemakkelijk te kweken omdat ze het goed doen op schaduwrijke plaatsen en ze zijn klaar om het landschap kleur te geven in de winter, wanneer alle andere planten in hun rustfase zijn en er nog maar weinig bloemen zijn.

Er zijn vele soorten, in kleur variërend van crèmewit tot paars en karmozijnrood, eventueel ook met puntige, gevlekte bloemblaadjes. Bijna allemaal hebben ze echter gemeen dat deze bloemen dubbel zijn, wat betekent dat ze vol bloemblaadjes zitten en daarom in volle bloei absoluut prachtig zijn om te zien.

Creativo

Creativo

  • Blootstelling: Camelia's groeien op lichte plaatsen, maar niet in direct zonlicht. Ze hoeven niet in de volledige schaduw van bomen en gebouwen te staan, maar als de ruimte eromheen aan ten minste één of twee kanten vrij genoeg is, kunnen ze ook in het noorden worden geteeld.
  • Temperaturen: in gebieden met een gematigd klimaat kunnen ze in de volle grond worden gekweekt, maar waar de winters zeer streng worden met minimumtemperaturen die vaak onder nul graden dalen, verdient het de voorkeur ze in grote potten te kweken en ze tijdens de koudste perioden te beschermen. Als ze in de winter binnenshuis worden gehouden, moet je echter op de temperaturen letten: als die te hoog zijn, verliezen de planten namelijk hun knoppen voordat ze opengaan, juist omdat het zeer winterharde planten zijn die de voorkeur geven aan koude (zij het niet intens).
  • Bodem: ze houden van een vochtige en rijke bodem, maar absoluut niet onderhevig aan wateroverlast. Ze houden ook van zure grond, zodat ze ook kunnen groeien in de buurt van dennen en coniferen, waarvan de naalden een goede mulch vormen rond de kraag van de camelia.
  • Water geven: jonge planten en planten in potten moeten bij zacht weer wekelijks water krijgen, in de zomer tweemaal per week en in de winter spaarzaam. Volwassen planten die in de grond groeien, hebben helemaal geen water nodig.

Hebt je thuis of in de tuin al eens camelia's gekweekt?

Advertisement