Zit er kalkaanslag in de trommel van de wasmachine? Verwijder het met eenvoudige en goedkope methodes

door Natasja

02 Mei 2022

Zit er kalkaanslag in de trommel van de wasmachine? Verwijder het met eenvoudige en goedkope methodes
Advertisement

Zoals alle huishoudelijke apparaten die voortdurend met water werken, zijn wasmachines gevoelig voor kalkaanslag. Het water dat door de leidingen in de huizen stroomt is vaak zeer hard, zodat minerale afzettingen in deze apparaten gemakkelijk te zien zijn. Naast het nemen van preventieve maatregelen bij het wassen, of misschien het installeren van magnetische kalkfilters, zijn er een paar DIY remedies die periodiek kunnen worden toegepast.

In feite hebben we vaak ingrediënten in huis die zeer effectief zijn in het oplossen van kalkaanslag: ontdek hoe je azijn, citroensap en baking soda al het vuile werk kunt laten opknappen.

Creativo

Creativo

Indien het om een bovenlader wasmachine gaat, kun je een leeg wasprogramma starten met warm water (niet noodzakelijk zeer heet), wachten tot de trommel zich met water vult en het programma stoppen. Giet op dat moment een halve liter azijn in de wasmachine (tot een liter als de situatie ernstiger is) en laat dit zo zitten, zonder de was opnieuw te doen, gedurende 2 of 3 uur. Dan kun je het programma hervatten en het zonder onderbreking laten afwerken.

Als je producten wilt kopen, moet je de voorkeur geven aan producten die zwavelzuur, fosforzuur of zoutzuur bevatten, die zeer doeltreffend zijn voor het oplossen van hardnekkige kalkafzettingen.

Zowel voor voorladers als voor bovenladers geldt altijd de eenvoudige azijnmethode: giet er een liter witte azijn (alcohol, wijn, appel- of rijstazijn, het maakt niet uit) in en begin met een lege wasbeurt op hoge temperatuur. Je kunt dit proces een- of tweemaal per maand herhalen, afhankelijk van hoe hard het water bij je thuis is.

Als je daarentegen een mengsel wilt gebruiken om aan de binnenkant van de trommel te spuiten, kun je witte azijn en vers citroensap in gelijke delen in een sprayflacon mengen. Het zal een zeer natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing zijn, doeltreffend in het oplossen van minerale afzettingen. Spuit het in de trommel en laat het een half uur inwerken alvorens het met een kledingborstel te schrobben om eventuele aanslag te verwijderen. Daarna afspoelen met water.

Je kunt, op een vergelijkbare manier, gewoon alcoholazijn gebruiken: spuit het in de trommel en let ook altijd op de afdichtingen. Laat het 30 minuten staan, bestrooi het dan met baking soda en schrob het een beetje met een afwasborstel, en begin tenslotte met het spoelen van de wasmachine.

Je mag echter niet vergeten dat het zure bestanddeel van azijn (en ook van citroensap) de rubberen afdichtingen van de wasmachine gedurende lange tijd zou kunnen aantasten. Het is daarom beter om ze regelmatig te controleren.

Advertisement