Wil je orchideeën met weelderige groene bladeren? Gebruik citroensap!

door Natasja

22 Maart 2022

Wil je orchideeën met weelderige groene bladeren? Gebruik citroensap!
Advertisement

Een goedkoop en natuurlijk middel om de gezondheid van orchideeën te bevorderen is citroensap, dat vooral dankzij het citroenzuur dat het bevat, de plant voorziet van - om het heel eenvoudig te zeggen - energie en koolstof.

In feite gebruiken planten niet alleen de koolstof in de kooldioxide in de lucht, ze assimileren deze ook uit citroenzuur. In de natuur groeit op orchideeën een schimmel (Aspergilla niger), die in symbiose met de plant leeft en hem voorziet van het citroenzuur dat hij nodig heeft. Bij ontstentenis van de schimmel produceert de plant uiteindelijk zelf het citroenzuur dat hij nodig heeft; door hem van buitenaf citroenzuur toe te dienen bespaart hij zich dus "onnodige" inspanning, zodat hij zijn energie kan concentreren op de groei van zijn verschillende stelsels.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Het gebruik van citroensap (dat naast citroenzuur nog andere voor planten belangrijke stoffen bevat) dient dus zowel om de zuurtegraad van de bodem te corrigeren (de ideale pH-waarde voor orchideeën is ongeveer 5,8 en nooit meer dan 7,5) als om de opname van elementen die de plant nodig heeft (fosfor, stikstof, calcium, magnesium, metalen in de bodem of in meststoffen) te vergemakkelijken.

Hoe citroensap te gebruiken voor orchideeën:

Je kunt het afwisselend gebruiken:

  • Het topje van een theelepel citroenzuurkristallen
  • 3,5 liter water

Of

  • Een theelepel vers citroensap (hoewel sommige studies melding maken van het gebruik van 2 eetlepels)
  • 3,5 liter water

Meng de ingrediënten door elkaar en geef de grond rond de plant water. Als je regenwater gebruikt of water dat gezuiverd is door een omgekeerde osmose-installatie, kun je het mengsel ook rechtstreeks op de bladeren sproeien, maar dit is altijd riskanter en het is dus raadzaam dit niet te doen. Pas op dat de aangegeven doses niet worden overschreden, omdat anders het citroensap of citroenzuur schadelijk kan zijn voor de planten.

Het pH-corrigerende effect van citroenzuur is tijdelijk, omdat de plant het daarna opneemt. Er zijn geen precieze aanwijzingen over hoe vaak je deze methode moet toepassen, dus wij raden je aan het niet te vaak te doen (zeker niet elke keer dat je je planten water geeft). Je zou echter resultaten moeten zien bij de ontwikkeling van het wortelstelsel en de bladeren die er groener en voller uitzien.

Advertisement