Wil je een IKEA meubelstuk personaliseren om de inrichting uniek te maken? We zullen je vertellen hoe je dat moet doen

door Natasja

17 Mei 2022

Wil je een IKEA meubelstuk personaliseren om de inrichting uniek te maken? We zullen je vertellen hoe je dat moet doen
Advertisement

Het lijdt geen twijfel dat het Zweedse bedrijf IKEA een dominante positie inneemt op de wereldwijde interieurmarkt, en daar zijn verschillende redenen voor: de aantrekkelijke prijzen, zeker, maar ook de grote aandacht voor functionaliteit van elk meubelstuk, met ontwerpen die zich altijd kunnen aanpassen aan veel verschillende smaken.

Deze extreme veelzijdigheid is misschien wel de kern van het wereldwijde succes van de multinational, en sinds vele jaren heeft het een hele cultuur van echt interessante DIY online ontketend: de "Ikea Hacks", in feite, zijn de projecten voor het personaliseren van elk standaardmodel om het in iets totaal anders te veranderen. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Hieronder laten we er een aantal zien.

Advertisement

Zelfklevend behang

Wanneer je een meubelstuk een persoonlijk tintje wilt geven of het een nieuw uiterlijk wilt geven als het al wat oud is, is het eerste wat in je opkomt het opnieuw verven ervan. Er is echter een veel snellere manier die zonder al te veel moeite uitstekende resultaten garandeert: gebruik zelfklevend behang zodat je gebruik kunt maken van vele decoratieve patronen die je misschien niet zelf zou kunnen schilderen.

Advertisement

Zelfklevend behang kan alleen worden gebruikt op bepaalde delen van de meubels, bijvoorbeeld het voorvlak van laden. Of achter een boekenkast, achter elke plank.

Aangezien IKEA meubels vaak heel strakke en essentiële lijnen hebben, zal de keuze voor zelfklevend behang het moderne ontwerp versterken, terwijl een bloemenprint het meubel kan verzachten en geschikt maken voor meer klassieke of rustieke meubels.

Deuren vervangen of versieren

Er zijn online duizenden ideeën te vinden om meubeldeuren te vervangen door deuren die misschien inzetstukken van verschillende materialen bevatten. Webbing is populair, maar je kunt een beetje van alles en nog wat kiezen.

Omdat IKEA meubels gladde, gepolijste oppervlakken hebben, kun je ze met weinig moeite een echt onherkenbaar uiterlijk geven door zelf sierlijsten te maken.

Advertisement

Je kunt ook inrichtingsstijlen uit andere tijden toepassen op een echt modern meubelstuk: zie de verschillende meubelstukken als een canvas om te versieren. Door reliëfelementen toe te voegen kan een Art Deco-stijl worden gecreëerd of kan worden gedacht aan de Brutalistische stroming.

Pootjes toevoegen of veranderen

Een andere goedkope manier om meubels te personaliseren is ze op een andere hoogte te plaatsen dan die waarmee ze zijn ontworpen, met duidelijk zichtbare poten met een meer of minder uitgesproken stijl. Er zijn ook online winkels die precies de juiste onderdelen hiervoor verkopen!

Advertisement

Handgrepen en knoppen veranderen of toevoegen

Deze truc werkt met elk meubelstuk, dus ook met IKEA-meubels: je kunt knoppen en handgrepen kopen of maken van duizenden verschillende materialen en stijlen, zelfs met creatief recyclen. Ook als je de populairste ladekast uit de catalogus koopt, zal niemand een meubelstuk als dat van jou hebben.

Meubels op onverwachte manieren gebruiken

Een andere manier om de veelzijdigheid van IKEA meubels te benutten, is ze op een andere manier te gebruiken, of beter gezegd in een andere omgeving dan die waarvoor ze ontworpen zijn. Zo kunnen kastjes met laden bijvoorbeeld prachtige hangende nachtkastjes worden, van het soort dat aan de muur 'zweeft'.

Een roltafel kan gebruikt worden voor boodschappen in de keuken, voor artistieke instrumenten in de studeerkamer, om planten in te bewaren, als compacte boekenkast... Kortom, laat je fantasie de vrije loop.

Heb je wel eens geprobeerd een IKEA meubelstuk te personaliseren?

Advertisement