Let op de elektriciteitsrekening: met enkele trucs kun je het elektriciteitsverbruik verminderen

door Natasja

18 Maart 2022

Let op de elektriciteitsrekening: met enkele trucs kun je het elektriciteitsverbruik verminderen
Advertisement

Je kan eigenlijk niet zonder elektriciteit: je hebt het nodig voor de verlichting en verwarming en voor verschillende huishoudelijke en elektronische apparaten, zonder zou je in het dagelijks leven heel weinig kunnen doen.

Dit betekent dat je elektriciteit voortdurend gebruikt, en dat de kosten in bepaalde perioden van het jaar toenemen als gevolg van  koudere temperaturen of kortere daglichturen. Het is dus nuttig om in je dagelijkse gewoonten een paar voorzorgsmaatregelen toe te passen zodat je van dag tot dag bespaart op het verbruik, en de resultaten op de rekening zult zien.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

1. Investeer in spaarlampen: ze kosten meer bij de aankoop, maar het is een uitgave die binnen het vaste maand- en jaarverbruik valt. En ze duren langer: ledlampjes, bijvoorbeeld, kunnen 5 tot 20 jaar meegaan, afhankelijk van het model en het gebruik.
2. Indien de verwarming wordt beheerd door een elektrisch systeem, overweeg dan systemen die op afstand kunnen worden geregeld en plan in elk geval de bedrijfsuren zo dat ze alleen worden geactiveerd gedurende het strikt noodzakelijke aantal uren per dag.
3. Installeer waterbesparende douchekoppen: er zijn modellen die de hoeveelheid water die ze leveren regelen, zodat je alleen de hoeveelheid warm water gebruikt die je nodig hebt zonder onnodig energie te verspillen.
4. Isoleer de waterleidingen: vooral in gebieden met lage temperaturen verbruikt water dat door zeer koude leidingen stroomt meer energie om te verwarmen. Met een goede thermische isolatie kun je daarentegen 1 à 2 graden meer winnen, waardoor de verwarmingssystemen minder zwaar worden belast.
5. De allernieuwste elektrische boilers in compacte afmetingen kunnen veel bijdragen tot een lager verbruik. Ze besparen op de hoeveelheid te verwarmen water, hebben een uitstekende thermische isolatie die de warmte niet verspreidt en zijn dus zeer efficiënt.
6. Rubberen ballen voor droogtrommels: aangezien dit een zeer energie-intensief apparaat is, mag het alleen worden gebruikt als het echt niet anders kan. En hoe dan ook, je kunt de werktijd verkorten met speciale rubberen ballen, die helpen de kleding gescheiden te houden en zo de lucht beter doorlaten, wat het proces versnelt. Ze helpen ook statische elektriciteit te verminderen.
7. Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar: gebruik voor alle elektronische apparaten die niet altijd aan hoeven te staan een stekkerdoos met een schakelaar, zodat alles wordt uitgeschakeld als het niet nodig is en er niet voortdurend stroom wordt verbruikt.
8. Overweeg de installatie van een lucht-water warmtepomp, die energie uit de buitenlucht gebruikt om water te verwarmen voor verwarmingssystemen.

Welke trucs vind je het doeltreffendst om het energieverbruik te verminderen?

Advertisement