Glanst de stalen spoelbak niet meer zoals voorheen? Je zou hem kunnen behandelen met zout en citroen

door Natasja

17 Maart 2022

Glanst de stalen spoelbak niet meer zoals voorheen? Je zou hem kunnen behandelen met zout en citroen
Advertisement

Spoelbakken van roestvrij staal zijn populair in veel keukens: het is het beste materiaal voor spoelbakken waarin al het vuil van de voorwerpen die je gebruikt om te koken en te eten terechtkomt, omdat het zeer duurzaam en resistent is, en bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Door het gebruik en het schoonmaken met water en zeep kan de glans van staal echter na verloop van tijd verloren gaan. Om het weer als nieuw te doen glanzen, moet het periodiek grondig worden gereinigd met zuurhoudende stoffen. Een natuurlijke manier om dit te bereiken is het gebruik van citroensap, dat samen met zout een onschatbare bondgenoot is bij het ontvetten en verwijderen van vuil, maar ook bij het verwijderen van kalkaanslag en het geven van een nieuwe glans aan staal.

Advertisement
Video Tutorial via /YouTube

Video Tutorial via /YouTube

Alles wat je nodig hebt is een hele citroen en wat keukenzout.

Snij de citroen doormidden en giet vervolgens tafelzout (bij voorkeur grof zout) over het gesneden deel. Het is misschien handiger om een snijplank met zout te bestrooien (misschien een die je toch al moest schoonmaken, want daar werkt dit middel ook op, vooral bij houten snijplanken) en dan de citroen erop te drukken als een spons.

Wrijf vervolgens de citroen met zout over de hele spoelbak en het frame, inclusief de afvoeren en de kraan. Laat het een paar minuten zitten als je wilt en spoel het dan af met warm water. Veeg daarna snel af met een droge doek om eventueel achtergebleven water te verwijderen en kalkaanslag te voorkomen.

Dit is een zeer eenvoudige methode die, in vergelijking met andere huishoudelijke methoden zoals die met witte azijn of natriumbicarbonaat, het voordeel biedt dat het een natuurlijke en aangename geur in de keuken geeft.

Er zijn ook mensen die alleen zout gebruiken om staal te reinigen: het is mogelijk door fijn zout in warm water op te lossen zodat een soort crème/gel ontstaat, die vervolgens met een spons of zachte doek op het staal zelf wordt gewreven. Op deze manier is het zout niet al te schurend omdat het wordt gebruikt met vloeistof waarin het kan oplossen, en zelfs als het eenmaal in de leidingen zit, zal het niet al te veel schade aanrichten.

Wat is jouw favoriete methode om roestvrij staal te reinigen?

Advertisement