Gietijzeren pannen en steelpannen: ontdek wat je moet doen om ze echt eeuwig te maken

door Natasja

19 Maart 2022

Gietijzeren pannen en steelpannen: ontdek wat je moet doen om ze echt eeuwig te maken
Advertisement

Gietijzeren pannen en steelpannen, massief en zeer zwaar, waren altijd in grootmoeders keukens te vinden. In de loop der tijd werden ze vervangen door veel lichtere en beter hanteerbare producten met allerlei anti-aanbaklagen... Tot veel mensen weer belangstelling toonden voor gietijzer: een praktisch onverwoestbaar materiaal, dat geen gezondheidsrisico's oplevert zoals dat het geval is met pannen met antiaanbaklaag wanneer die krassen krijgen, en waar zelfs met een eenvoudige en goedkope truc een anti-aanbaklaag kan worden gemaakt.

Gebruik gewoon olie, en gietijzer wordt thuis behandeld zodat het praktisch eeuwig wordt. Er moeten verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het gebruik ervan, en als je toevallig een gietijzeren pan wilt herstellen die je onder in de kast bent vergeten omdat hij beschadigd en verroest is, wanhoop dan niet, je kunt hem nog herstellen!

Advertisement

Als je dergelijke artikelen koopt, zullen ze zeker instructies bevatten over hoe je de eerste behandeling moet uitvoeren, de behandeling die steevast moet worden uitgevoerd voordat je met pannen gaat koken. Over het algemeen moet je eenvoudige bakolie gebruiken (olijfolie is prima, lijnzaadolie ook):

  •     Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Sprenkel de olie gelijkmatig over het gehele binnen- en buitenoppervlak van de pan (die perfect schoon moet zijn, dus als je hem moet wassen met een beetje water en een beetje zeep, droog hem perfect voordat je de olie erop doet).
  • Wanneer de oven op temperatuur is, plaats je een lekbak op de bodem om de olie op te vangen die zal druppelen, misschien ook bekleed met bakpapier.
  • Zet de pan omgekeerd op een van de roosters en bak gedurende 45 minuten (soms zelfs 60).
  • Laat afkoelen en verwijder dan met een schone doek of papier alle overtollige olie.

Dit proces heet polymerisatie, en het zorgt ervoor dat de verkoolde olie het gietijzer afdicht.

Na elk gebruik kun je ook het beste zeep vermijden door de pan zorgvuldig met heet water af te spoelen en vervolgens boven het fornuis te verwarmen. Wrijf de binnenkant, als hij heet is, in met een beetje plantaardige olie, een klein beetje maar, en verwijder het overschot met papier als hij afgekoeld is.

Als er aangekoekte resten zijn die verwijderd moeten worden, kun je grof zout met een sponsje gebruiken.

Advertisement

En wat te doen als het gietijzer verroest is?

Als er roest is, wanhoop dan niet: verwijder het handmatig met een schuursponsje door het eraf te schrapen en spoel het vervolgens af, of gebruik witte azijn en laat het enkele uren staan. Sommige mensen gebruiken ook anti-roestproducten, maar je moet er zeker van zijn dat je ze afspoelt en alle resten verwijdert.

Na het verwijderen van de roest kun je het afspoelen met water (of water en een beetje zeep) en dan moet je verdergaan alsof je de hierboven beschreven preventieve oliebehandeling voor de eerste keer uitvoert.

Succes!

Advertisement