Maak je eigen paasdecoraties met zoutdeeg!

door Natasja

21 Maart 2022

Maak je eigen paasdecoraties met zoutdeeg!
Advertisement

Zoals met elke feestdag die door de hele familie wordt gevierd, versiert degene die Pasen viert over het algemeen ook graag zijn of haar huis met een of ander knutselwerk of een compositie met de symbolen van dit feest.

Een goedkope, gemakkelijke en leuke manier om dit te doen is door versieringen te maken met zoutdeeg, het goedkoopste en meest veelzijdige boetseerdeeg dat je thuis kunt maken. Eigenlijk heb je alleen maar bloem, zout en water nodig om dit soort zelfgemaakte klei te maken! Het duurt niet lang om te maken, en je kunt kleurstoffen gebruiken om kleurrijk boetseerdeeg te maken, of je kunt je creatie verven als het eenmaal droog is.

De ingrediënten voor het zoutdeeg:

  •  300 gram bloem (het liefst 00)
  • 150 gram fijn tafelzout
  • 120 ml lauw water
  • voedselkleurstof (facultatief)


Hoe maak je het zoutdeeg:

  1. Meng bloem en zout.
  2. Als jeu een deeg in één kleur wilt maken, voeg dan het voedingskleurstofpoeder toe. Anders scheid het bloem- en zoutmengsel in evenveel kommen als er kleuren moeten worden gemaakt. Als je gel-voedselkleurstof gebruikt, wacht dan met het toevoegen aan het deeg.
  3. Voeg langzaam een derde van het water toe en begin te kneden.
  4. Voeg zo nodig meer water toe: het mengsel moet zeer kneedbaar, elastisch en glad zijn.
  5. Als je gelkleurstoffen hebt, voeg ze dan toe en blijf kneden om ze goed te mengen.


Je hoeft dit deeg niet te laten rusten, je kunt het meteen gebruiken!

Advertisement
lifebyleanna.com

lifebyleanna.com

De beste manier om het te verwerken is het uit te rollen tot een vel van ongeveer een halve centimeter dik, en er dan zoveel vormen uit te snijden als je nodig hebt.  Met Pasen kon je het huis vullen met gekleurde eieren.

Advertisement

Als je ze aan de takken van een of andere compositie wilt hangen (zoals voor wie een paasboom maakt), vergeet dan niet het deeg te prikken voordat je het bakt.

Zodra je je creaties de gewenste vorm hebt gegeven, worden ze in feite als koekjes in de oven gebakken op 100 graden gedurende een uur. Er zijn er ook die de magnetron gebruiken, met tussenpozen van 15 seconden, tot het voorwerp droog en hard is.

Laat ze, nadat ze goed gebakken zijn, afkoelen zonder ze aan te raken en beschilder ze dan, indien nodig, naar wens!

Tutorial via thebestideasforkids.com

Tutorial via thebestideasforkids.com

Als je accessoires wilt toevoegen, is het beter om lijm te gebruiken op droge en gebakken producten.

Je kunt decoraties in reliëf maken en de eieren samenvoegen om een slinger te maken en op te hangen waar je maar wilt.

emmaowl.com

emmaowl.com

Je kunt ook zaden en kruiden samen met het deeg bakken waarmee je de werkjes kunt versieren!

Advertisement

Naast eieren, kun je misschien ook wat schaapjes maken!

Of de snuit van een schattig konijntje.

Advertisement

Door het deeg een beetje te vervlechten zoals je dat doet met bepaalde zoete of hartige bereidingen, krijg je kransen om te versieren met bloemen, bladeren, eieren en dieren, allemaal te beschilderen zoals je maar wilt!

Het is een beetje moeilijker om volle en niet platte vormen te bakken zonder problemen, maar als ze klein zijn is het te doen!

Advertisement

Zou het niet schattig zijn om gestileerde konijntjes te maken?

Of misschien schattige kippetjes en kuikentjes?

Vrolijk Pasen!

Advertisement