Heb je geen direct licht in huis? Ontdek 5 planten die je zou kunnen kweken

door Natasja

17 Maart 2022

Heb je geen direct licht in huis? Ontdek 5 planten die je zou kunnen kweken
Advertisement

Hoewel het ongetwijfeld waar is dat zonlicht essentieel is voor de overleving van planten, zijn sommige planten in staat ook in halfschaduwrijke omstandigheden te overleven en zich aan te passen, waar de zonnestralen hen niet rechtstreeks bereiken of alleen tijdens de koelere uren van de dag, d.w.z. 's morgens of 's avonds.

Het is dan ook geen toeval dat de populairste kamerplanten vaak die zijn die zo'n fundamentele eigenschap hebben: je hebt niet altijd ruimte naast het raam die blootstaat aan direct zonlicht, maar dat betekent niet dat je binnenshuis geen exemplaren kunt kweken. Hieronder vind je vijf soorten halfschaduwtolerante planten.

Advertisement

Afrikaans viooltje (Saintpaulia)

Afrikaans viooltje (Saintpaulia)

Pixabay

Het zijn uit Afrika afkomstige vetplanten, die niet veel water nodig hebben en daarom meestal binnenshuis worden gekweekt. Ze houden van een lichte plaats, maar niet van direct zonlicht, en vragen een beetje aandacht wat water geven betreft: de grond moet licht vochtig blijven, maar niet nat, en ze moeten aan een minimum aan ventilatie worden blootgesteld. Wanneer je de plant water geeft, is het belangrijk dat het water alleen de grond bereikt en niet de bladeren. Je moet ook regelmatig controleren op dode bladeren, die moeten worden verwijderd.

Net als bij de andere planten op deze lijst, is het belangrijk dat de potten een zeer goede waterafvoer hebben.

Advertisement

Spathiphyllum (Lepelplant of Vaantjesplant)

Spathiphyllum (Lepelplant of Vaantjesplant)

pixnio.com

Ook deze plant moet op een lichte plaats staan, maar niet direct in de zon. De spathiphyllum is een zeer decoratieve plant die geen constante verzorging nodig heeft, en vooral in de winter genoegen neemt met sporadisch water geven. Hij wordt vaak in de badkamer bewaard, omdat dit een vochtige ruimte is met relatieve schaduw. In het voorjaar en de zomer ontwikkelt hij geurige, openhartig witte, ovale schutbladeren rond groene en witte aren.

Klimop

Klimop

piqsels.com

Ze worden vaak gevreesd in de tuin omdat het zeer krachtige klimmers zijn die alles kunnen veroveren. Deze planten fungeren echter ook zeer goed als "natuurlijke filters" om de lucht te zuiveren en kunnen ook overleven in halfschaduw en in omstandigheden die voor veel andere planten moeilijk zijn. Door zijn klimmende groeiwijze is hij zeer decoratief in huis als je het gebladerte naar beneden laat hangen, d.w.z. door hem in hangmanden te zetten of door potten op tafels, planken of schappen te zetten en de takken naar beneden laat hangen.

Zamioculcas

Zamioculcas

Commons Wikimedia

De Zamioculcas zamiifolia is een plant die eeuwenlang heeft overleefd op de dorre gronden van Afrika, totdat Nederlandse kwekerijen in die gebieden de enorme mogelijkheden ervan inzagen. De laatste decennia is de Zamioculcas dan ook overal te vinden in huizen, kantoren, winkelcentra en andere soortgelijke gebouwen over de hele wereld. Hij wordt beschouwd als "onmogelijk te doden", want er zijn eigenlijk maar twee factoren waarmee rekening moet worden gehouden: zorgen voor een constante temperatuur tussen 18 en 25 graden en eigenlijk alleen water geven als de grond droog is, en dat hoeft niet eens meteen. Een beetje meer water dan nodig is en het zal geleidelijk beginnen te rotten.

Sansevieria

Sansevieria

Pixabay

Hij kan in elke kamer van het huis staan, zolang het maar een lichte plek is, maar niet rechtstreeks aan zonlicht wordt blootgesteld. Het past ook goed perfect in de slaapkamer omdat het 's nachts CO2 omzet in zuurstof door de giftige stoffen uit de lucht te filteren. Deze plant houdt echter niet van kou en temperatuurschommelingen.

Ook hier is het van essentieel belang dat de grond pas water krijgt als het helemaal droog is.  Zorg ervoor dat je de uiteinden van de bladeren niet beschadigt, anders groeien ze misschien helemaal niet.

Welke van deze planten vind je het mooist?

Advertisement