Gebruik de schelpentruc om muren op moeilijke plaatsen te schilderen

door Natasja

17 Maart 2022

Gebruik de schelpentruc om muren op moeilijke plaatsen te schilderen
Advertisement

Het overschilderen van muren of andere oppervlakken die met kwasten kunnen worden bewerkt, is een methodisch en repeterend werk, maar ook eenvoudig en automatisch, zolang het te schilderen oppervlak geen bijzondere oneffenheden of scheuren vertoont. Maar wanneer je bijvoorbeeld raamkozijnen, deurkozijnen of een ander element dat de regelmatigheid van het oppervlak onderbreekt, benadert, moet je bijzonder voorzichtig zijn om de verflaag alles te laten bedekken, zonder een rommeltje te maken van de delen die niet moeten worden geschilderd.

In nauwe of moeilijke ruimten kan een methode die ook op sociale netwerken erg populair is, de zogenaamde "schelp"-methode, dus nuttig zijn.

Advertisement
Video Tutorial via @kdcares1/TikTok

Video Tutorial via @kdcares1/TikTok

Het gaat om het gebruik van een gewone kwast op een iets andere manier dan gebruikelijk, zoals je ook kunt zien in de TikTok video van gebruiker @kdcares1: https://www.tiktok.com/@kdcares1/video/7019286338457341190.

  • Doe de kwast zoals gewoonlijk in de verf en plaats het verticaal, niet plat, op de muur.
  • Druk zo dat alle haren zich in een radiaal patroon uitspreiden, tot je de vorm van een schelp krijgt.
  • Houd deze positie aan, met de waaier van borstelharen goed verdeeld, ga verticaal naar beneden op de muur.

Hierdoor ontstaat een gelijkmatige maar dunne sluier, zonder gaten of strepen zoals soms gebeurt bij het gebruik van platte kwasten. Als je de kwastharen dicht bij bijvoorbeeld de deurstijl brengt, kun je de verf aanbrengen tot waar je hem nodig hebt zonder er een rommeltje van te maken. Kortom, je kunt met een gewone kwast een precisiewerkje doen.

Een paar tips:

  • Gebruik borstels van middelmatige tot lage kwaliteit, omdat de haren sneller beschadigd raken als ze op de muur opengaan. Zorg ervoor dat de borstelharen zacht genoeg zijn om naar wens te buigen.
  • Gebruik de methode met vrij vloeibare verf en op gedeelten van het oppervlak waar er voldoende ruimte is voor de kwast om zich volledig uit te spreiden.

Met deze techniek kun je ook verschillende effecten creëren, zodat de verf dikker of dunner is, en ook afhankelijk van hoe je de kwast beweegt (in een cirkel, verticaal, horizontaal), zul je verschillende afwerkingen op het beschilderde oppervlak zien. 

Ook is de tweede laag verf gemakkelijker aan te brengen, omdat de eerste laag al gelijkmatiger is. Heb je het eens geprobeerd?

Advertisement