Wil je een vijvertje in de tuin? Je kunt er een maken met een tractorband

door Natasja

20 Maart 2022

Wil je een vijvertje in de tuin? Je kunt er een maken met een tractorband
Advertisement

Een poeltje of een kleine kunstmatige vijver in de tuin zijn elementen die de groene ruimten kunnen verrijken met een interessante en vooral ontspannende hoek. In feite zijn ze altijd uitgerust met een soort waterrecirculatiesysteem om te voorkomen dat het water stagneert en onwelriekend en giftig wordt voor dieren en planten, zodat je vaak het geluid van stromend water kunt horen, een beetje zoals in fonteinen, een geluid dat sereniteit en ontspanning bevordert.

Bovendien zijn het plekken waar je met waterplanten kunt decoreren, die niet zo gebruikelijk zijn in tuinen en altijd erg mooi zijn om naar te kijken. Het project om er een te installeren lijkt misschien extreem duur, maar er zijn ook goedkopere manieren om het te doen, bijvoorbeeld door het recycleren van een grote tractorband. Bekijk hieronder enkele ideeën.

Advertisement

Houd rekening met de totale diameter van de band en maak op de grond een iets groter gat waarin de band gemakkelijk kan worden geplaatst, net iets dieper dan de hoogte van de band zelf, zodat hij dan maar net aan de oppervlakte komt. Je moet vervolgens een zeer dikke en stevige doek gebruiken om de bodem te bekleden, waarbij je hem ook om de buitenkant van de band wikkelt. Gebruik stenen rond de grote band om de doek op zijn plaats te houden, zodat het de band goed bedekt.

Je zult ook rekening moeten houden met waterrecirculatiepompen, zodat het niet gaat stinken, en nadat alles met aarde is gevuld, kun je de buitenkant versieren zoals je wilt.

Advertisement

Vaak is de hele rand bedekt met rotsen, en er is een ruime keuze aan vormen en kleuren.

Het gebruik van vlakke platen, bijvoorbeeld, resulteert in modernere en elegantere ontwerpen.

Er zijn er ook mensen die meerdere banden gebruiken en zo verschillende watermassa's creëren: het kunnen autobanden zijn naast grotere tractorbanden, of twee grote banden van dezelfde maat... Er zijn vele mogelijkheden, maar over het algemeen wordt ervoor gezorgd dat al deze vijvers met elkaar in verbinding staan, met behulp van een helling, zodat het water van de ene naar de andere stroomt.

Advertisement

Sommige mensen maken verticale vijvers door verschillende kleinere banden, zoals autobanden, samen te voegen. Dan wordt de buitenkant een beetje met wat planten versierd.

Zou je het leuk vinden om soortgelijke vijvers aan te leggen?

Advertisement