De blauweregen snoeien aan het einde van de winter: tips voor een weelderige en mooie plant

door Natasja

25 Maart 2022

De blauweregen snoeien aan het einde van de winter: tips voor een weelderige en mooie plant
Advertisement

De blauweregen is een van de populairste planten om tuinen mee te verfraaien: een zeer winterharde en langlevende klimplant, met een buitengewone bloemenpracht die pergola's en muren omtovert in een bloemenregen, met zijn zeer lange trosvormige bloeiwijzen die in verschillende tinten kunnen voorkomen, van wit tot paars.

Het is ook een plant die geen speciale verzorging nodig heeft: zodra hij de grond in bezit heeft genomen en op een voldoende zonnige plaats staat, is de enige verzorging die hij nodig heeft het snoeien, dat twee keer per jaar wordt uitgevoerd, in de zomer en in de winter. De eerste keer is tussen juli en augustus om de meest recente takken in te korten en het loof te ordenen, zodat het beter zal bloeien. De andere keer snoeien wordt gedaan aan het einde van de winter, wanneer er geen gevaar meer is voor vorst, vooral 's nachts.

Advertisement
stockvault.net

stockvault.net

  • Wanneer? Een goede manier om te weten of het tijd is om te snoeien, is de bladeren te controleren: als die volledig zijn afgevallen, kun je de temperatuur in de gaten houden en zodra de periode van nachtvorst voorbij is en er geen risico meer is op plotse temperatuurdalingen, kun je aan de slag.
  • Hoe? De wintersnoei wordt uitgevoerd op alle takken die in het laatste jaar zijn geboren, die moeten worden ingekort door de basis te benaderen en aan elk slechts vier of vijf knoppen te laten zitten. Bovendien worden de "uitlopers", d.w.z. de dunne maar lange takken die direct uit de kraag van de plant groeien, teruggesnoeid, zodat alleen het hoofddeel overblijft. Wees echter voorzichtig, na vele jaren kunnen de hoofdtakken gaan rotten en verdwijnen, dus je zou kunnen overwegen om - bij een volwassen plant - op een gegeven moment een paar van deze uitlopers te laten groeien, die na verloop van tijd de hoofdstam zullen vervangen. Aan het einde van de winter moet je de plant ontdoen van alle gebroken, uitgedroogde of beschadigde takken.
  • Vorm geven aan de plant: telkens wanneer je klimplanten bewerkt, zul je merken dat ze zich binnen enkele maanden aan elke steun kunnen vastklampen die ze vinden. Je moet dus gebruik maken van dit buitengewone vermogen en de takken in de richting leiden die je wilt. Als alles is afgeknipt en geordend, neem je de takken die verspreid en los van de hoofdplant zijn overgebleven en bind je ze vast langs steunen (gazebo's, trellissen en dergelijke) of langs de oudere takken. Op die manier zal de plant de gewenste vorm aannemen en de gewenste oppervlakte bedekken.

Wanneer je moet snoeien, zorg er dan voor dat je scherp gereedschap gebruikt en steriliseer de messen voordat je begint. Succes!

Advertisement