Hakken en binnenzolen die gerepareerd moeten worden? Ontdek hoe je het thuis kan doen met DIY

door Natasja

09 Maart 2022

Hakken en binnenzolen die gerepareerd moeten worden? Ontdek hoe je het thuis kan doen met DIY
Advertisement

Veel mensen kunnen niet zonder schoenen met hakken, en er zijn altijd wel een paar schoenen die je vaker draagt en waarvan uiteindelijk het puntje van de hak verslijt. Soms moet je voor een belangrijke gelegenheid je nette schoenen uit de kast halen en merk je dat de hak aan vervanging toe is of dat de binnenzool versleten is en bijna loskomt.

Het is geen goed idee om rond te lopen in schoenen die op zich niet erg comfortabel zijn, en helemaal als ze ook nog beschadigd zijn, maar wat kun je doen als je geen tijd hebt om naar een schoenmakerij te gaan? Je kunt proberen de schoenen zelf te repareren: de punt van de hak of een binnenzool repareren is in feite niet zo moeilijk.

Advertisement

De punt van de hak

De punt van de hak

Video tutorial via Pierina Guerra / BellezabyKatty YouTube

Als het probleem alleen is dat het rubber op de punt van de hak is versleten, kun je ook proberen het zelf te repareren. Alles wat je nodig hebt is een rubberen hak van dezelfde kleur en grootte als het origineel (je kunt ze gemakkelijk online kopen, en het zou een goed idee zijn om er altijd een klaar te hebben) en een universele tang, die met niet te lange bekken en een ronde uitsparing in het midden.

Met deze tang moet je namelijk het versleten rubber, dat met een schroef aan de hiel is bevestigd, uittrekken: houd eerst de uiteinden aan de zijkanten vast en gebruik dan de ronde uitsparing om het uittrekken te voltooien, waarbij je de hak stevig in je handen houdt (zodat je niet het risico loopt dat deze loskomt van het bovendeel).

Plaats nu de nieuwe rubberen hak over het onbedekte gat van de hak, vouw eventuele stukken stof of leer die de hak bedekken om zodat ze onder de rubberen hak op hun plaats blijven, en begin plat te tikken met een tang, of met een hamer, om de schroef in de tak te krijgen. Zorg ervoor dat je de hakbekleding goed instopt vóór de laatste slagen, en je hebt de schoen gerepareerd.

Advertisement

Binnenzolen

Binnenzolen

Video tutorial via Pierina Guerra / BellezabyKatty YouTube

Als daarentegen de binnenzool is losgeraakt en versleten, zul je het volgende moeten doen:

  • Restjes kunstleer of een suède stof, maar ook een dikke en resistente stof waarvan je nieuwe binnenzolen kunt maken.
  • Een viltstift of kleermakerskrijt
  • Schaar
  • Naaispelden
  • Schoenmakerlijm

Gebruik de oude binnenzool om de omtrek op het nieuwe stuk stof te tekenen, leg dit stuk stof vervolgens op een ander stuk stof, verbind ze met spelden en maak één enkele snede om dezelfde omtrek van beide lagen stof te maken.

Doe nu een beetje lijm in de schoen, dan een beetje op de achterkant van de nieuwe binnenzool (de kant die niet in contact komt met de voet), en plak de binnenzool in de schoen. Je kunt ook wachten tot de lijm een minuut is opgedroogd voordat je de binnenzolen inbrengt.

Druk met je vingers op de binnenzool om eventuele kreukels weg te werken, veeg vervolgens eventuele lijmresten weg en je schoen is gemaakt!

Voor meer informatie kun je deze video-handleiding https://www.youtube.com/watch?v=DAl55wnZkbk bekijken.

Advertisement