Is het tijd om je wasmachine grondig te reinigen? Ontdek hoe je dat met azijn doet

door Natasja

10 Maart 2022

Is het tijd om je wasmachine grondig te reinigen? Ontdek hoe je dat met azijn doet
Advertisement

De wasmachine verwijdert het vuil van alle stoffen in huis, van kleren tot linnengoed die je door het hele huis gebruikt, en om dit op de best mogelijke manier te doen moet hij goed worden onderhouden. Dit apparaat moet ook regelmatig worden schoongemaakt, zodat er geen gevaar bestaat voor schimmel- of kalkvorming, die altijd gevolgen hebben voor de werking en het welslagen van het wassen zelf.

Om een goede hygiëne te garanderen en onaangename geuren te verwijderen, kan een periodieke schoonmaakcyclus worden uitgevoerd, meestal eenmaal per maand, met gewoon witte azijn en baking soda.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je hebt het volgende nodig:

  • witte alcoholazijn
  • baking soda
  • een sprayflacon
  • een microvezeldoek
  • een oude tandenborstel

Hoe gaat je te werk?

    1. Giet de azijn in de sprayflacon en spuit het voorzichtig in de trommel, verspreid het vervolgens met behulp van de microvezeldoek. Je kunt ook het gebruik van de sprayflacon vermijden en het rechtstreeks op het doekje doen, zonder te overdrijven met de hoeveelheid azijn.
    2. Maak dan de rubberen afdichtingen op het deurtje schoon: te vaak azijn gebruiken kan ze op lange termijn beschadigen, dus spuit een beetje azijn op de doek en veeg er dan alle spleten mee af, waarbij je al het vuil dat je tegenkomt, opneemt. Wrijf stevig op de donkere vlekken: dit is de schimmel die zich heeft gevormd en die voorzichtig moet worden verwijderd.
    3. Maak met een in azijn gedoopte tandenborstel alle spleten van het wasmiddelbakje schoon.
    4. Giet een halve liter azijn in het wasmiddelbakje.
    5. Start een lege wascyclus, die de hoogst mogelijke temperatuur heeft en dus vrij lang duurt. In ieder geval niet onder een temperatuur van 60°.
    6. Je kunt ook een tweede wascyclus beginnen met dezelfde temperatuur, maar eerst 130 gram baking soda in de trommel strooien.
    7. Je kunt ook de buitenkant van de wasmachine schoonmaken met een doek die met alcohol is bevochtigd.
    8. Laat tenslotte de deur open totdat de wasmachine volledig droog is. En je kunt het proces versnellen door de binnenkant af te vegen met een droge doek.

Deze tips zijn geschikt voor voorlader wasmachines. Als je een bovenlader wasmachine hebt, vul hem dan met een liter witte azijn, stel de langste en hoogste temperatuur wascyclus in en laat hem draaien. Wanneer de wasmachine echter vol water zit, moet jen kort na het begin van het programma het wassen stopzetten en het water en de azijn een uur lang laten inwerken. Gedurende deze tijd kun je de buitenkant van het apparaat onder handen nemen. Start dan het programma opnieuw op tot het einde. Ook in dit geval kun je verdergaan met een tweede wasbeurt nadat je de trommel met 250 gram baking soda hebt gevuld.

Advertisement