Haal pluisjes van je truien: pas een aantal eenvoudige trucs toe

door Natasja

08 Maart 2022

Haal pluisjes van je truien: pas een aantal eenvoudige trucs toe
Advertisement

Pluisjes en pilling: soms, wanneer je de was uit de machine haalt, lijkt het of de kleren in een paar uur verouderd zijn. In het geval van wollen truien is het feit dat ze zijn schoongemaakt en zacht gemaakt door ze te wassen bijna nutteloos, omdat ze er dan veel ouder uitzien. De kwaliteit van de stofvezels en garens heeft zeker invloed, maar ook de manier waarop je je kleren wast.

Er zijn een aantal trucs die helpen om de vorming van die onaangename wollen bolletjes te voorkomen of althans aanzienlijk te verminderen, en ook middelen die kunnen worden toegepast wanneer er al pilling is ontstaan. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Bescherm de buitenkant van kledingstukken door ze binnenstebuiten te wassen, zodat alleen het deel dat in contact komt met de andere kledingstukken er tegenaan schuurt en de buitenkant intact blijft.
  • Overweeg ook om goede oude katoenen kussenslopen, bij voorkeur wit of lichtgekleurd, te gebruiken als waszakken voor deze delicate kledingstukken, zodat de wol van de verschillende kledingstukken die samen worden gewassen gescheiden blijft.
  • Overlaad de wasmachine niet: hoe voller hij is, hoe meer de kledingstukken tegen elkaar zullen schuren.
  • Aangezien lichtgekleurde pluizen goed zichtbaar zijn op donkere kledingstukken en omgekeerd, is het van essentieel belang om kledingstukken altijd op kleur te scheiden.
  • Kies voor delicate wascycli, verminder eventueel het aantal centrifugeerbeurten en probeer het wassen zoveel mogelijk te spreiden voor het meest risicovolle wasgoed.

Als je wilt voorkomen dat pluizen van andere kledingstukken, of honden- en kattenharen, je lievelingstrui versieren, kan je het volgende doen:

  • Leg een schone spons in de trommel.
  • Leg droogtrommeldoekjes (zelfs als ze één keer zijn gebruikt) in de trommel.

Beide hebben de neiging veel textielvezels en haren op te vangen die tijdens het wassen in de wasmachine ronddraaien.

Wat te doen als je trui vol met pilling zit?

  • Gebruik pluisjesverwijderaars: er zijn elektrische en manuele pluisjesverwijderaars die je over het kledingstuk kunt halen en het 'afscheren'.
  • Als je deze hulpmiddelen niet hebt, heb je misschien een elektrisch scheerapparaat: sommige mensen gebruiken dat in geval van nood!
  • Puimsteen: er bestaat puimsteen die voor dit doel zijn ontworpen. Soms heeft het de vorm van een spons en wrijf je het over het kledingstuk, waardoor de pluisjes en bolletjes verdwijnen. De puimsteen die je gebruikt voor je voeten werkt ook, en ze zijn allemaal gemakkelijk schoon te maken na afloop.

Heb jij een favoriet middel tegen pluisjes op truien?

Advertisement