Wil je er zeker van zijn dat de doeken schoon en ontsmet zijn? Een paar minuten in de magnetron is voldoende

door Natasja

12 Maart 2022

Wil je er zeker van zijn dat de doeken schoon en ontsmet zijn? Een paar minuten in de magnetron is voldoende
Advertisement

Elke dag gebruiken we microvezeldoeken en doeken om overal in huis schoon te maken: of het nu is om schoonmaakmiddelen op verschillende oppervlakken aan te brengen of om aanrechten of glas af te drogen na het schoonmaken, de stapel te wassen doeken is altijd enorm. Wanneer ze echter niet bijzonder vuil zijn, en je ze normaal slechts een beetje onder stromend water in de wastafel zou wassen, kun je ervoor zorgen dat ze goed worden ontsmet, ook zonder dat je een lading wasgoed in de wasmachine hoeft te doen.

Gebruik gewoon de magnetron en je zult bijna alle ziektekiemen en bacteriën verwijderen van de stoffen die je gebruikt om je huis schoon te maken en te drogen. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het lijkt erg op het proces met afwassponzen: net als bij sponzen doodt een snelle 'kookbeurt' in de magnetron schadelijke ziektekiemen en bacteriën. Zo moet je dat doen:

  1. Maak de doek goed nat, door hem helemaal in het water te drenken.
  2. Wring hem zo uit dat hij doordrenkt blijft met water zonder te veel te druppelen.
  3. Leg hem in de magnetron, direct op het draaiplateau.
  4. Start de magnetron op 600 of 700 watt gedurende 1 minuut.
  5. Laat hem een beetje afkoelen, of gebruik rubberen handschoenen om de doek eruit te halen en volledig te laten drogen.

Je kunt deze methode ook gebruiken om de doek krachtiger te maken voor het schoonmaken: door de doek op deze manier te verwarmen, met een kooktijd van 30 seconden totdat hij (altijd met handschoenen aan pakken) heet is, maar niet te heet om je te verbranden, heb je een doeltreffender wapen in handen bij het bestrijden en verwijderen van korsten van vettig en olieachtig vuil.

Er zijn ook mensen die aanbevelen het doekje eerst 2 minuten in water en witte azijn te weken alvorens het in de magnetron te doen, zodat de antibacteriële eigenschappen van de azijn een extra handje kunnen helpen. Deze techniek wordt trouwens ook aanbevolen voor de sponzen die je gebruikt om de afwas te doen: ook als je de sponzen en doeken na gebruik zorgvuldig uitspoelt, is de werking van de warmte een echt nuttige extra stap die de reinigingshulpmiddelen langer doen meegaan.

Het is een eenvoudig proces, maar het helpt de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën, of de vorming van gevaarlijke schimmel in de stof te voorkomen. Maar wees voorzichtig: net als bij de sponzen moeten de doekjes die je in de magnetron stopt nat zijn (uitgewrongen, maar nat), anders loop je het risico brand te stichten. Heb je deze methode al eens geprobeerd?

Advertisement