Een pan met vlekken? Geef de hoop niet op: met citroen kan hij weer zo goed als nieuw worden gemaakt!

door Natasja

28 Maart 2022

Een pan met vlekken? Geef de hoop niet op: met citroen kan hij weer zo goed als nieuw worden gemaakt!
Advertisement

Het is niet ongewoon dat roestvrij stalen steelpannen en pannen na een paar kleine ongelukjes bij het koken kringen en vlekken krijgen, en soms gebeurt het ook als je niet bent afgeleid. Of het nu is na het verwijderen van aangebrande voedselresten of gewoon na een langere en moeizamere bereiding, moet er een manier worden gevonden om roestvrij staal schoon te maken.

Als je eenvoudige thuismethoden wilt uitproberen, kun je ook de pannen laten glanzen met eenvoudige ingrediënten zoals citroen en zout. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Commons Wikimedia, Creativo

Commons Wikimedia, Creativo

Welke methode je ook gebruikt, je moet de pan altijd eerst in warm water weken, zodat het meeste vuil wordt verwijderd, maar zonder schuursponsjes zoals metalen sponzen te gebruiken.

  • Citroen en keukenzout: dit is de eenvoudigste methode. Het bestaat erin een citroen doormidden te snijden, het gesneden deel in keukenzout te dompelen en het vervolgens in het te reinigen metaal te wrijven, net als een spons. Het kost wat moeite, maar meestal krijg je het vuil er wel af. Daarna afwassen en afspoelen en de pan zal glimmen.
  • Warm water en baking soda: vul de pan met warm water en voeg 3 eetlepels baking soda toe - zelfs 5 als de pan groot is. Als het vuil alleen op de bodem zit, hoef je niet meer dan ongeveer drie vingers water te gebruiken. Laat het geheel een paar uur of langer sudderen en neem dan de pan van het fornuis, laat hem afkoelen en giet hem leeg. Neem een zachte doek, giet nog wat baking soda in de pan en wrijf het in. Afspoelen en je bent klaar.
  • Azijn en water: meng 120 ml witte azijn en 700 ml water in de pan en breng het aan de kook. Zet het vuur uit en laat het langzaam afkoelen. Wrijf vervolgens met een doek of spons over de binnenkant van de pan totdat de vlekken zijn verwijderd.

Sommige mensen gebruiken citroenzuur in plaats van baking soda, en als de situatie wanhopig lijkt, kun je als laatste redmiddel bleekpoeder proberen. Maar wat is jouw favoriete methode voor het schoonmaken van stalen pannen?

Advertisement