Haat je het om de meest vervelende schoonmaakklusjes te doen? Pas enkele briljante trucs toe om je leven makkelijker te maken

door Natasja

06 Maart 2022

Haat je het om de meest vervelende schoonmaakklusjes te doen? Pas enkele briljante trucs toe om je leven makkelijker te maken
Advertisement

Van tijd tot tijd krijg je te maken met bepaalde schoonmaakwerkzaamheden die niet te lang kunnen worden uitgesteld, maar die zonder de juiste aanpak een onoverkomelijke inspanning lijken. Sommige soorten vuil die moeilijker te verwijderen zijn, en sommige voorwerpen die drie keer zo lang lijken te duren om goed schoon te maken, willen we het liefst vergeten.

Er zijn een aantal briljante en eenvoudige schoonmaaktrucs die het verschil kunnen maken en voor velen van ons de troefkaart kunnen worden. Ontdek er enkele door verder te lezen.

Advertisement

Cleverly/YouTube

Ken je die zachte, kleurrijke, kneedbare en licht kleverige pasta's die vaak onder de naam slijm worden verkocht? Ze zijn handig om in de spleten van moeilijk schoon te maken voorwerpen zoals computerventilatoren en toetsenborden of afstandsbedieningen te komen, zodat vuil kan worden opgenomen en gemakkelijk kan worden verwijderd zonder een spoor na te laten.

Je kunt ze ook thuis maken door 60 gram borax te mengen met 230 ml warm water en 140 gram vloeibare lijm.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Herstel de gietijzeren pannen door ze in azijn te laten weken tot de roest loslaat, bestrijk ze vervolgens met olie en laat ze gedurende een uur in de oven op 170°C staan.

Was kinderspeelgoed, van bouwstenen tot allerlei plastic figuurtjes en beeldjes, in de afwasmachine. Kleinere voorwerpen moeten worden bewaard in zakken, zoals waszakken voor delicate voorwerpen of hittebestendige plastic netten. Zet de temperatuur op een medium temperatuur in plaats van een hoge temperatuur.

Weg met roest en kringen van het strijkijzer: gewoon de strijkplank bedekken met bakpapier, bestrooien met keukenzout en er met het hete strijkijzer overheen gaan.

Bleek het rubberen gedeelte van sportschoenen met eenvoudige aceton, met behulp van wattenstaafjes.

Advertisement

Als je de luxaflex moet schoonmaken en dat sneller wilt doen, kun je naast een sok als handschoen, ook het volgende gebruiken:

  • een oude verfkwast, als de lamellen van de luxaflex dicht genoeg bij elkaar zitten.
  • een keukentang (voor salade, ijs, frituren...), waarvan de uiteinden zijn bekleed met microvezeldoeken die met elastiekjes op hun plaats worden gehouden.

Geen stofvangende doekjes meer om de vloer schoon te maken? Je kunt oude chenille, die zachte, dikke, sokken hergebruiken,.

Advertisement

Als je de bezem hebt gebruikt om met stof gevulde spinnenwebben uit de hoeken van plafonds te verwijderen, kun je om de bezem zelf daarna schoon te maken deze een uur lang in een emmer warm water met een beetje zeep laten weken, vervolgens afspoelen en laten drogen.

Vergeet niet de oortjes regelmatig schoon te maken voor een goede persoonlijke hygiëne: je kunt dit doen door een wattenstaafje nat te maken met alcohol en het aan de buitenkant af te vegen, terwijl de binnenkant waar het netvliesje zich bevindt moet worden schoongemaakt met behulp van een oude tandenborstel.

Advertisement


Snijplanken en kneedplanken moeten van tijd tot tijd worden behandeld met producten die de houtvezels voeden, en vaak wordt plantaardige olie gebruikt, vooral olijfolie. Op lange termijn kan het echter niet de juiste keuze zijn, vanwege de ranzigheid, een probleem dat ook bij kokosolie voorkomt. Na verloop van tijd worden ze inderdaad ranzig. Daarom moet je altijd flessen minerale olie of een mengsel van bijenwas en minerale olie klaar hebben staan.

Wat zijn jouw favoriete schoonmaaktrucs?

Advertisement