Kikkerhouding: ontdek de grote voordelen van deze eenvoudige yoga-oefening

door Natasja

05 Maart 2022

Kikkerhouding: ontdek de grote voordelen van deze eenvoudige yoga-oefening
Advertisement

De kikkerhouding, die in het Sanskriet Mandukasana wordt genoemd, is een eenvoudige yoga-rustoefening waarbij de zogenaamde core wordt betrokken, oftewel de twee spierketens die respectievelijk de stabilisatoren en het bewegingssysteem van het centrale deel van het lichaam vormen, d.w.z. de spieren die kracht genereren en overbrengen van de romp naar de ledematen en omgekeerd. 

Het aanhouden van deze houding wordt vaak gecombineerd met eenvoudige ademhalings- en meditatiepraktijken (mindfulness), maar zelfs op zichzelf kan het ontspanning van het lichaam bevorderen door te helpen lichamelijke en geestelijke spanning los te laten. Lees verder om meer te weten te komen, en misschien kun je het in je dagelijkse routine opnemen.

Advertisement
bengisuyoga /Instagram, pixahive.com

bengisuyoga /Instagram, pixahive.com

Hoe de kikkerhouding uit te voeren:

Ga op handen en voeten op de mat zitten, zodat je handen parallel aan je schouders op de grond rusten en je knieën parallel aan je bekken.
2. Verplaats je gewicht naar voren op je handen.
3. Spreid je knieën zodat ze altijd op dezelfde lijn liggen als je heupen, maar wel zo ver mogelijk uit elkaar. Houd je benen gebogen, zodat je voeten op één lijn staan met je knieën en niet naar het midden gebogen zijn.
4. Je tenen wijzen naar buiten.
5. Plaats je ellebogen op de vloer met je onderarmen naar voren, en verplaats je gewicht op je ellebogen, die altijd onder je schouders blijven. De palmen van je handen rusten op de vloer.
6. Als je wilt, kunt je je hoofd met je kin of voorhoofd op de grond leggen.
7. Adem diep in en verplaats je gewicht naar je heupen om de positie te intensiveren.
8. Haal diep adem, en denk aan het loslaten van alle spanning.
9. Probeer deze houding aanvankelijk één minuut aan te houden, en voer dit geleidelijk op tot 3 à 5 minuten.
10. Om uit deze houding te komen, breng je je handen terug onder je schouders en til je jezelf op door je torso omhoog te duwen, dan breng je je knieën terug naar het midden. Sta niet meteen op, maar ontspan in de kinderhouding of ga even op handen en knieën zitten met je gezicht naar beneden.    Dit is een goede oefening om 's morgens of aan het eind van de werkdag te doen, om te ontspannen voordat je aan je dagelijkse bezigheden begint of om te ontstressen voordat je naar bed gaat. Heb je deze yoga- oefening wel eens gedaan?

Advertisement