Zilverwerk voor een belangrijke gelegenheid gebruiken? Maak het weer als nieuw met melk en citroen!

door Natasja

02 Maart 2022

Zilverwerk voor een belangrijke gelegenheid gebruiken? Maak het weer als nieuw met melk en citroen!
Advertisement

Bij belangrijke gelegenheden haal je meestal het mooiste servies uit de kast, het soort dat het hele jaar door veilig in een kast blijft liggen, en het is niet ongewoon dat dit van zilver is. Het kan het bestek zijn, onderborden of ook het theeservies, maar al deze voorwerpen beginnen mettertijd hun ouderdom te tonen. Zilverwerk verliest zijn glans en kan bedekt raken met donkere vlekken, die op verschillende manieren kunnen worden verwijderd.

Naast speciale producten zijn er ook veel DIY methoden beschikbaar. De meest populaire zijn baking soda, eventueel ook aluminiumfolie. Maar er zijn ook andere ingrediënten om het zilverwerk te helpen verzorgen: melk en citroensap. Lees verder om te ontdekken hoe je deze ingrediënten kunt gebruiken bij het schoonmaken van zilverwerk.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Zilveren serviesgoed, inrichtingsobjecten en sieraden worden vaak gemaakt van sterling zilver, een legering die een zeer hoog percentage zilver bevat, maar ook sporen van minder edele metalen - vaak koper. Sterling zilver is kwetsbaarder en oxideert gemakkelijker, waardoor het er doffer en vlekkeriger uitziet.

Dus probeer een middel te maken van:

  • 1 eetlepel citroensap
  • 60 gram melkpoeder
  • een halve liter lauw water

Meng alles samen in een kom (glas is het beste) en dompel de metalen voorwerpen erin onder. Als het er veel zijn, verhoog de hoeveelheid dan evenredig door een grotere kom te gebruiken. Laat het een nacht (of 10-12 uur) weken, spoel het daarna af en droog het zorgvuldig met een microvezeldoek.

Een andere methode, die er sterk op lijkt en die online vaak wordt aanbevolen, bestaat uit gewone melk te gebruiken, maar het citroensap te vervangen door witte azijn.

  • 1 eetlepel witte azijn of citroensap
  • 240 ml melk


Bij deze methode laat je het zilverwerk in een glazen houder weken, maar slechts gedurende een half uur. Was daarna elk stuk met een zeer kleine hoeveelheid zachte afwasmiddel, spoel het af en droog het voorzichtig met een zachte doek.

Heb je deze middelen wel eens geprobeerd om zilver schoon te maken?

Advertisement