De handigste trucs om het warmwaterverbruik te verminderen

door Natasja

01 Maart 2022

De handigste trucs om het warmwaterverbruik te verminderen
Advertisement

Warm water is een essentieel gemak in ons leven, maar ook een noodzaak om vele redenen van hygiëne in onze dagelijkse activiteiten. We gebruiken het dus het hele jaar door en vooral in de koude seizoenen, wanneer het maandelijkse energieverbruik stijgt, en daarmee ook de rekening.

Het is echter niet onmogelijk om het gebruik van warm water te beperken, en dan zal je ook het verschil zien op de rekeningen. Kijk eens naar de handigste tips om dit resultaat te bereiken, misschien zit er iets bij wat je nog niet gedaan hebt en zeer voordelig zou kunnen zijn.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

 • De boiler: controleren of deze goed werkt is van essentieel belang. Deze apparaten draaien bijna continu, zodat bepaalde onderdelen gemakkelijk beschadigd kunnen raken. Het verwarmingselement is het eerste dat defect raakt en moet regelmatig worden vervangen (de frequentie hangt af van het gebruik). Ook de gehele boiler moet in het algemeen om de 10 jaar worden vervangen. Op die manier beschik je altijd over een goed werkend apparaat, terwijl een oud apparaat tot 20% meer kan kosten.
Advertisement
 • Isoleer de waterleidingen: vooral in gebieden waar lage temperaturen heersen, verbruikt water dat door zeer koude leidingen stroomt meer energie om te worden verwarmd. Adequate thermische isolatie daarentegen maakt het mogelijk 1 of 2 graden extra te winnen, waardoor de verwarmingssystemen minder hard hoeven te werken.
 • Stel een vaste maximumtemperatuur in: ook als je een maximum van 55° tot 60° instelt, kun je gemakkelijk alle activiteiten uitvoeren waarvoor warm water nodig is, zonder dat de warmwaterboiler te hard moet werken.
 • Als je een paar dagen of langer weggaat, vergeet dan niet de boilers uit te zetten - die zijn altijd een onnodige kostenpost in een leeg huis.
 • Let bij het kiezen van een boiler altijd op de capaciteit die voor jou geschikt is: te klein, dan voldoet hij niet aan je behoeften en zul je misschien moeten douchen of afwassen met koud water; te groot, dan zul je onnodig energie verbruiken om water te verwarmen dat je eigenlijk niet gebruikt.
Pixabay

Pixabay

 • Douchen in plaats van in bad gaan: tijdens het douchen wordt altijd minder water gebruikt dan tijdens het baden. Natuurlijk moet je er altijd aan denken het water uit te zetten tijdens het inzepen, en alleen de heetwaterstraal te gebruiken bij het afspoelen.
 • Ook bij het poetsen van je tanden en gezicht, laat het water alleen lopen bij het spoelen.
 • Gebruik indien mogelijk lauw of zelfs koud water om je te wassen.
 • Installeer waterbesparende douchekoppen: er zijn modellen die de hoeveelheid water, die er uit komt, regelen, zodat je alleen gebruikt wat je nodig hebt zonder onnodige verspilling.
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

 • Controleer altijd op lekken en verhelp ze: het lijkt misschien niet veel, maar ook continu druppelen beïnvloedt de kosten van de rekeningen.
 • Controleer elk systeem: leidingen en huishoudelijke apparaten kunnen worden aangetast door kalkaanslag, waardoor de waterdoorstroming vermindert en de energiekosten stijgen.
pxhere.com

pxhere.com

 • Geef waar mogelijk de voorkeur aan wascycli op lagere temperaturen: als de kleren die je moet wassen die niet zo vies zijn, hoef je alleen maar wat ontsmettingsmiddelen toe te voegen om ze goed schoon te krijgen, zelfs als je programma's op 40° gebruikt, en de wasmachine zal ook langer meegaan.
 • Controleer voor elk apparaat dat warm water gebruikt of er een "eco"-stand is, die minder water verbruikt om dezelfde resultaten te bereiken.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

 • Je kunt het beste de vaatwasser gebruiken, tenzij je maar een paar dingen moet afwassen: als je veel dingen moet afwassen, gebruik je veel meer water als je afwast dan met de afwasmachine, vooral als die van de nieuwste generatie is.

Dit lijken logische tips, maar alles bij elkaar kunnen ze echt een verschil maken voor je rekeningen!

Advertisement