Olijfolie om de parketvloer te laten glanzen: probeer de traditionele en natuurlijke middel voor jouw vloer

door Natasja

27 Februari 2022

Olijfolie om de parketvloer te laten glanzen: probeer de traditionele en natuurlijke middel voor jouw vloer
Advertisement

Een houten vloer is altijd een waardevol element in huis: ongeacht het patroon van de planken op de vloer, is parket in feite een vloerbedekking die warmte en elegantie geeft aan kamers. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de manier waarop ze worden gemaakt, hoe ze worden gelegd en vooral van de gekozen houtsoort, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze van een natuurlijk en delicaat materiaal zijn gemaakt, dat met andere zorg moet worden behandeld dan keramiek, gres of verschillende soorten stenen vloeren.

Naast het regelmatig schoonmaken hebben parketvloeren er baat bij af en toe te worden gepolijst om ze optimaal tot hun recht te laten komen. Er zijn veel goede producten te koop, maar je kunt thuis ook een polijstmiddel maken dat het hout voedt en laat glanzen, met olijfolie.

Advertisement
Pixnio, Commons Wikimedia

Pixnio, Commons Wikimedia

Voordat je de vloer gaat polijsten, moet je hem grondig schoonmaken, dus veeg de vloer met een bezem of zachte doek om het vuil te verwijderen en stofzuig vervolgens om eventueel achtergebleven stof, vuil of ander droog, vast vuil te verwijderen. Wat het wassen betreft, als de vloer geen vuilvlekken heeft die moeten worden verwijderd (vooral als er geen vettig of olieachtig vuil is), kun je meteen overgaan tot het polijsten. Anders kun je een dweil of een doek gebruiken die geschikt is voor hout, die alleen met water is bevochtigd en goed is uitgewrongen. Indien nodig kun je specifieke schoonmaakmiddelen voor de parketvloer aan het water toevoegen of een beetje Marseillezeep, goed verdund.

Laten we nu overgaan tot het polijsten met olijfolie. Je hebt het volgende nodig:

  • Een emmer warm water
  • 60 ml olijfolie
  • 100 ml alcoholazijn of vers citroensap

Hoe gebruik je dit DIY product

  1. Meng alles goed in de emmer
  2. Neem een dweil die geschikt is voor het wassen van parket en maak deze lichtjes nat in de emmer
  3. Zorg ervoor dat de de dweil goed uitwringt, zodat hij alleen vochtig blijft en niet vol water zit, en begin het hout met gladde, gelijkmatige streken schoon te vegen, beginnend aan de kant tegenover de ingang.
  4. Ga een paar keer over elke plek, maar altijd met de dweil nauwelijks vochtig.
  5. Laat het volledig drogen

Citroen en azijn verdwijnen snel, en ook water verdampt. Olie heeft echter de meeste tijd nodig om te worden geabsorbeerd en als je het gevoel hebt dat het oppervlak vaag vettig blijft, veeg het dan af met een zachte droge doek totdat het volledig is geabsorbeerd en verminder de volgende keer de hoeveelheid olie een beetje.

Je kunt de olie ook in kleine hoeveelheden gebruiken om meer beschadigde plekken te behandelen: je gebruikt de olie onverdund, dus giet een paar druppels op het microvezeldoekje (en niet rechtstreeks op het hout) en wrijf dan zachtjes tot de olie volledig is geabsorbeerd.

Succes ermee!

Advertisement