Een vetplantje dat op een roos lijkt? Ontdek deze prachtige succulent afkomstig van de Canarische Eilanden

door Natasja

25 Februari 2022

Een vetplantje dat op een roos lijkt? Ontdek deze prachtige succulent afkomstig van de Canarische Eilanden
Advertisement

Een van zijn gebruikelijke namen is bergroos, maar het is eigenlijk een succulent (het soort dat we meestal "vetplanten" noemen) die eigenlijk op een rozenknop lijkt, alleen met vlezige, jadekleurige bloemblaadjes.

Greenovia Dodrentalis is een plant die afkomstig is van de tropische archipel van de Canarische Eilanden, met name het eiland Tenerife. Een andere wetenschappelijke naam is Aeonium dodrantale. Hij groeit langzaam, waardoor hij gemakkelijk binnenshuis kan worden gekweekt, mits de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Hij wordt maximaal 20 cm hoog en de roosjes worden maximaal 6 cm in doorsnee. Lees verder voor meer informatie over deze plant.

Advertisement
  • Blootstelling: als je ze buiten wilt kweken, is een schaduwrijke plaats aan te bevelen, waar ze niet voortdurend in de zon staan, maar ook niet teveel in het donker. In huis heb je echter een lichte kamer nodig. Aangezien ze het risico lopen te sterven bij langdurige blootstelling aan intense koude, is het altijd raadzaam ze in de winter binnen te houden. De winter is trouwens de periode waarin ze het meest groeien, dus is het leuk om hun ontwikkeling van dichtbij mee te maken.
  • Grond: net als andere vetplanten hebben ze een goed gedraineerd substraat nodig. Daarom is het raadzaam een beetje grond, gemengd met perliet en ook puimsteen, te gebruiken, zodat het zeer licht is.
  • Water geven: geef water wanneer het substraat uitdroogt, dus meestal om de twee weken in de winter (zelfs meer) en iets vaker in warmere perioden, maar let op dat je niet teveel water geeft.
Advertisement


Plant ze niet in te grote potten: in de natuur groeien ze vaak in spleten tussen rotsen, dus ook binnenshuis hoeven ze niet in te "brede" houders worden geplaatst. Als ze gestaag groeien, kun je ze hoogstens om de twee of drie jaar verpotten.

Bovendien hebben de buitenste bladeren aan de onderkant de neiging om meer los te komen van het hoofdlichaam wanneer de plant volwassen is geworden en een lichtroze zandkleur te krijgen.

Deze planten produceren vervolgens kleinere plantjes, meestal rondom de oorspronkelijke plant, en als je wilt kun je ze scheiden (altijd met gesteriliseerde messen of scharen en een precieze snede, niet door met de hand te breken) om nieuwe zaailingen te maken. Of je kweekt ze allemaal samen en bewondert de compositie die ze zelf zullen vormen.

Zou je het leuk vinden om deze planten thuis te kweken?

Advertisement