Universeel afwasmiddel: ontdek bij hoeveel huishoudelijke klusjes het je kan helpen

door Natasja

21 Februari 2022

Universeel afwasmiddel: ontdek bij hoeveel huishoudelijke klusjes het je kan helpen
Advertisement

Een fles vloeibaar afwasmiddel ontbreekt nooit in de keuken: zelfs gebruikers van vaatwassers zullen snel een paar borden of bestek afwassen als er geen tijd is om te wachten tot het apparaat klaar is. Maar het afwasmiddel dat we in de keuken gebruiken, en dat meestal een vrij goedkoop product is, komt ook van pas bij een aantal andere huishoudelijke situaties, om bijvoorbeeld zweetvlekken op stoffen aan te pakken of om het gebrek aan een specifiek product voor glas te compenseren.

Ontdek op hoeveel manieren je afwasmiddel thuis kunt gebruiken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Voor sanitair in de badkamer: heb je je eigen sanitairreinigingsmiddel niet bij de hand? Je kunt afwasmiddel gebruiken. Je kunt een paar druppels op een spons of doek gebruiken voor de dagelijkse reiniging van oppervlakken, of wat baking soda gebruiken als je hardnekkiger vlekken of lichte kalkvlekken wilt verwijderen.
  • Voor glas: neem een lege fles en giet er een glas alcohol in (of een zuivere wodka van lage kwaliteit of witte azijn), vul vervolgens met gedestilleerd water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Goed mengen en op het glasreinigingsdoekje spuiten, dat je vervolgens over het raam, de spiegel of een ander schoon te maken oppervlak wrijft.
  • Zweetvlekken voorbehandelen: wanneer je een kledingstuk moet wassen dat zweetvlekken heeft, en je wilt ervoor zorgen dat er maar één wascyclus nodig is, misschien zelfs zonder een al te agressief programma te gebruiken, kun je het kledingstuk met een beetje afwasmiddel voorbehandelen. Giet een druppel afwasmiddel op de vlek, strooi er vervolgens een theelepel baking soda over en schrob zachtjes met een borstel met zachte haren om de pasta in de vezels van de stof te krijgen. Je kunt ook een druppel delicaat bleekmiddel of waterstofperoxide toevoegen. Laat het geheel vervolgens een half uur weken in lauw water en ga dan over tot de normale wasbeurt.
  • Voor keramiek, steengoed of marmeren vloeren: vul de emmer met heet water en giet er een paar druppels delicaat afwasmiddel in, en je hebt een schoonmaakmiddel voor de hardste vloeren. Omdat het zo verdund is, hoef je niet na te spoelen, en voor minder delicate vloeren kun je ook twee eetlepels baking soda toevoegen.

Heb je afwasmiddel wel eens op een andere manier gebruikt?

 

 

Advertisement