Laat de wasmachine het werk doen: ontdek voor welke ongewone voorwerpen je hem kunt gebruiken

door Natasja

20 Februari 2022

Laat de wasmachine het werk doen: ontdek voor welke ongewone voorwerpen je hem kunt gebruiken
Advertisement

Je gebruikt de wasmachine voor al je kleren en huishoudlinnen, bijna elke dag. Want met de hand wassen, behalve voor bijzonder delicate kledingstukken, hoeft gelukkig niet meer. Maar dit formidabele huishoudelijke apparaat kan in veel meer gevallen worden gebruikt dan je gewoonlijk denkt.

De eerste aanwijzingen zijn te vinden in de minder vaak gebruikte programma's van veel apparaten, vooral die van de nieuwste generatie of topgamma: je kan gemakkelijk wasprogramma's vinden voor kussens, zijden kleding, gordijnen en nog veel meer. Volg gewoon de instructies van zowel de afzonderlijke te wassen kledingstukken als van de wasmachine zelf en je kunt veel dingen vaker en eenvoudiger wassen. Maar aan andere voorwerpen denk je misschien niet zo snel, dus we zullen er hieronder een paar opnoemen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Make-up sponsjes: de sponsjes die je gebruikt om foundation en concealer aan te brengen, en die vaak moeten worden gewassen om ze hygiënisch te houden. Het kan met de hand worden gedaan, vooral met shampoo, maar als je er verschillende gebruikt en bevuilt en het tijd wordt om ze allemaal schoon te maken, is het veel gemakkelijker om het aan de wasmachine over te laten.

Doe ze in een netzakje voor delicate kleding, gebruik een lauw of koud wasprogramma en laat ze dan aan de lucht drogen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Niet alleen douchegordijnen, maar ook plastic tafelkleden in de keuken: de eerste dreigen vaak een favoriete broedplaats voor schimmel te worden, de tweede worden vuil van voedsel en als je geen spons wilt gebruiken, kunnen ze ook in de wasmachine belanden. Gebruik een normaal wasmiddel en kies een koud programma dat niet te lang is. Als ze licht van kleur zijn, kunt je actief zuurstofbleekmiddel gebruiken. Leg dan een oude handdoek in de trommel, die tegen het douchegordijn zal wrijven om het beter schoon te maken.

De stoffen boodschappentassen

pixnio.com

pixnio.com

Zacht speelgoed: controleer altijd eerst de etiketten, waarop vaak staat aangegeven of deze voorwerpen echt in de wasmachine kunnen, en hoe. Als je ze op deze manier kunt wassen, is het altijd beter om ze in netzakjes te doen om ze te beschermen en een wasmiddel te gebruiken dat geschikt is voor kinderkleding, met warme temperaturen. Ze kunnen aan de lucht worden gedroogd (plat, niet opgehangen) of ook in de droogtrommel op een lage temperatuur.

Pixabay

Pixabay

Dekbedden: als de wasmachine een programma heeft voor dekbedden of kussens, kun je dat gebruiken voor gewatteerde jassen. Gebruik anders een delicaat programma. Vergeet niet ze alleen te wassen, op lage temperatuur, en ze dan aan de lucht te laten drogen door ze op te hangen of in de droger maar zonder warmte, en ook door er tennisballen (3 of 4) in te doen om de vulling te verdelen. Controleer echter voor de zekerheid de etiketten.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Automatten: ook hier geldt dat je altijd de instructies van de fabrikant moet raadplegen, want in sommige gevallen wordt handwas aanbevolen. Indien mogelijk, moet je ze altijd krachtig uitkloppen om het grootste deel van het vuil en stof te verwijderen voordat je ze in de wasmachine stopt. Het zijn harde voorwerpen die het zwaar te verduren krijgen in de wasmachine, dus was ze niet te vaak en kies voor koude, delicate programma's, eventueel met een desinfecterend additief. Laat ze aan de lucht drogen.

Heb je deze voorwerpen wel eens in de wasmachine gewassen?

Advertisement