Moet je een houten deegroller schoonmaken? Ontdek hoe je dat het beste kunt doen nadat je hem hebt gebruikt

door Natasja

23 Februari 2022

Moet je een houten deegroller schoonmaken? Ontdek hoe je dat het beste kunt doen nadat je hem hebt gebruikt
Advertisement

De deegroller is een traditioneel hulpstuk dat op veel verschillende manieren kan worden gebruikt, zowel voor zoete als voor hartige gerechten. Er zijn modellen met draaiende of vaste houten cilinders, met een glad of bewerkt oppervlak (om deeg te versieren), korte of lange, dunne of de precisiedeegrollers met een metalen handvat. Deze hebben echter allemaal houten rollen, een poreus materiaal dat niet op dezelfde manier kan worden schoonmaakt als ander vaatwerk van keramiek of metaal.

Net als bij snijplanken en kneedplanken is het dus beter om ze goed af te wassen om ze te ontsmetten zodat ze langer meegaan.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Er zijn twee gelijkwaardige methoden om etensresten te verwijderen: met baking soda of keukenzout (en citroensap). Baking soda of zout (bij voorkeur fijn zout) hebben een zacht schurende werking, en moeten met de hand over het gehele oppervlak van het hout worden gewreven om etensresten te verwijderen. Als je wilt, kun je ook een citroen doormidden snijden en hem over de deegroller halen alsof het een spons is, waarbij je hem een beetje uitknijpt om het sap eruit te krijgen (of je kunt ook stukjes gebruiken die al uitgeknepen zijn, voordat je ze weggooit). De citroen ontsmet en ontvet op natuurlijke wijze, en het is niet nodig om af te spoelen tenzij de deegroller vuil is.
  • Om de deegroller af te wassen, kun je dus citroen gebruiken zoals aangegeven, of de volgende stap nemen en lauw water gebruiken om af te spoelen. Als het erg vuil is, kun je ook een beetje mild afwasmiddel (of Marseillezeep) toevoegen. Het is eigenlijk beter om niet te veel zeep te gebruiken, die in de houtvezels blijft zitten. Het belangrijkste is om de deegroller nooit in de vaatwasser te doen.
  • Voor af en toe een grondiger schoonmaakbeurt kun je witte azijn of waterstofperoxide gebruiken: meng één deel azijn of waterstofperoxide met vier delen water in een teil en laat de deegroller er 5-10 minuten in weken, daarna goed afspoelen. Ook hier kun je afwassen met mild afwasmiddel en naspoelen met warm water.

Net als bij ander houten keukengerei is het altijd beter om het volledig te laten drogen alvorens het in een kast op te bergen, om schimmelvorming door het vocht te voorkomen. Daarnaast kun je af en toe een dun laagje olijfolie op het hout aanbrengen om het te voeden, door het in te masseren. Er is zeer weinig olie nodig, zodat deze door het hout wordt geabsorbeerd zonder een vettige film te worden die vuil aantrekt.

Advertisement