8 trucs uit grootmoeders tijd om kleine en grote alledaagse problemen op te lossen

door Natasja

15 Februari 2022

8 trucs uit grootmoeders tijd om kleine en grote alledaagse problemen op te lossen
Advertisement

In het dagelijks leven zijn er situaties en kleine problemen waar je vaak aan went en mee leert leven, maar soms moet je gewoon de juiste oplossing kennen om het op te lossen. Of je nu zeker wilt zijn van de kwaliteit van iets of een manier wilt vinden om vuil dat onoverwinnelijk lijkt grondig op te ruimen, de kans is groot dat er een truc uit grootmoeders tijd is die je nog niet hebt uitgeprobeerd of nog helemaal niet kende.

Hieronder staan een paar trucs die van pas kunnen komen, zodat je niet meer wordt verrast door kleine dagelijkse ongemakken.

Pexels

Pexels

Om te controleren of de honing van goede kwaliteit is, d.w.z. of hij niet vermengd is met glucoseoplossingen of maïssiroop of iets anders, laat je gewoon wat honing in een glas water vallen. Onzuivere honing lost op, terwijl zuivere honing in massa op de bodem blijft liggen. Ook wanneer je een beetje honing op absorberend papier legt en het wordt niet geabsorbeerd, dan kan je daaruit afleiden dat het honing van goede kwaliteit is.

Advertisement

Wil je de badkuip, het bidet of de wastafel laten glanzen? Je kunt ook twee eenvoudige ingrediënten gebruiken, zoals een citrusvrucht (citroen, bergamot, limoen in het bijzonder) en tafelzout. Snij het fruit doormidden, bestrooi het met zout en wrijf het in als een spons. Gebruik deze methode niet te vaak als je niet wilt dat de keramische afwerking te veel wordt aangetast, maar gebruik het wanneer er vuil is dat er met zachtere methoden niet afkomt.

Pixabay

Pixabay

Je kunt thee gebruiken om een tapijt te ontgeuren, op dezelfde manier als je baking soda zou gebruiken. Gebruik fijngemaakte theeblaadjes (zoals die van de theezakjes) en droog ze goed. Je kunt dus ook de thee gebruiken die je al hebt bereid, maar pas nadat de theeblaadjes weer zijn opgedroogd. Strooi ze op het tapijt (je hebt er nogal wat nodig) en laat ze 30-60 minuten liggen, daarna stofzuigen. Probeer thee met een intens munt- of citrusaroma.

Als je snijbloemen in potten wat langer wilt laten meegaan, kun je een dopje mondwater aan het water toevoegen: de antibacteriële eigenschappen doden de bacteriën op de bloemstelen, net als die in je mond.

Om glazen flessen van binnen schoon te maken, kun je ze voor de helft vullen met water, vervolgens witte azijn toevoegen tot je bijna driekwart van de fles vol hebt, en ten slotte 3 eetlepels grof zout erbij doen. Sluit de fles met de dop (of hou je hand erop) en schud goed, zodat het zout en de azijn het vuil verwijderen en de binnenkant ontvetten.

Advertisement

Als er roest op het lemmet van een mes zit, snij er dan een ui mee of wrijf een doormidden gesneden ui over het lemmet en het zou weer zo goed als nieuw moeten zijn!

Om te proberen een inktvlek uit een kledingstuk te verwijderen, maak een crème door gelijke delen room van wijnsteen en citroensap te mengen. Bedek de vlek en laat het 3 uur of langer zitten, en was het kledingstuk vervolgens zoals gewoonlijk.

Advertisement

Als je aangebrande saus of ander voedsel in de pan hebt en de resten moet verwijderen, snij twee of drie citroenen in stukjes en leg ze in de pan, vervolgens bedek je ze met water en laat je het met gesloten deksel ongeveer tien minuten sudderen. Laat alles afkoelen en maak de pan dan leeg: eventueel resterend vuil komt er door normaal wassen wel af.

Ken je nog andere trucs uit grootmoeders tijd?

Advertisement