Gehaakte babydekens: laat je inspireren door deze voorbeelden en maak schattige voorwerpen

door Natasja

15 Februari 2022

Gehaakte babydekens: laat je inspireren door deze voorbeelden en maak schattige voorwerpen
Advertisement

Een van de voorwerpen die altijd al met haakwerk zijn gemaakt, zijn dekens, vooral die voor baby's: kleine projecten die perfect geschikt zijn voor de kenmerken van een weefsel dat met deze oude techniek is gemaakt. In vergelijking met breien geeft haken in feite leven aan creaties die de neiging hebben dikker en meer opengewerkt te zijn, met een grote verscheidenheid aan steektypes die kunnen worden gebruikt.

Hier zijn wat ideeën voor kleurrijke babydekens, meer traditioneel of wat moderner en kleurrijker, allemaal met de hand te maken!

Advertisement
Ravelry – Sweet As Honey Baby Blanket and Hat Set with Bee Applique

Ravelry – Sweet As Honey Baby Blanket and Hat Set with Bee Applique

Voor accessoires van baby's is het, net als voor hun kleding of de inrichting van hun kamer, altijd leuk om leuke en grappige decoratiemotieven te kiezen. Alles wat met bijen te maken heeft, de ware beschermers van ons ecosysteem, is bijvoorbeeld schattig. Niet te vergeten dat zeshoeken een geometrische vorm zijn die erg populair is in de wereld van design, dus een deken die doet denken aan een bijenkorf is erg schattig. Je kunt het zelfs combineren met een bijpassende mutsje!

 

 

Advertisement
Tutorial via maisieandruth.com

Tutorial via maisieandruth.com

Gehaakte dekens met vierkantjes verliezen nooit hun charme. Ze kunnen versierd worden met allerlei leuke figuurtjes, zoals het gezichtje van een teddybeer. Door één vakje per keer te haken, is het veel haalbaarder om het hele project te voltooien!

Tutorial via repeatcrafterme.com

Tutorial via repeatcrafterme.com

Deze patchworkdeken is gemaakt met Afghaans haakwerk, dat werkt met een techniek die het midden houdt tussen traditioneel haken en breien. Het ontwerp is eenvoudig: vele vierkantjes van dezelfde grootte, met dezelfde steek gewerkt en dan samengevoegd. Sommige zullen echter ook een extra laag in het midden hebben, namelijk het madeliefje, dat ook met de Afghaanse manier is gehaakt! Kies de meest geschikte kleurencombinatie.

Wanneer slechts één soort steek wordt gebruikt om een grote, eenvoudige vorm te maken, zoals een vierkant of een rechthoek, kun je je uitleven met de keuze van het garen, dat ook een kleurverloop kan hebben of een mêlee met meer of minder contrasten. Op die manier kan één enkel werkje duizend verschillende en gepersonaliseerde aspecten aannemen.

Er zijn veel steken om te leren haken, en sommige zijn juist gekozen omdat ze geschikter zijn voor het maken van dekens: het zijn dikkere en misschien opengewerkte steken, die er niet mooi uitzien op kleine voorwerpen of kleding, maar waar echt mooie dekens van gemaakt kunnen worden.

Advertisement

Houd hier dus rekening mee bij het zoeken naar inspiratie, en let altijd op het soort garen dat wordt gebruikt: er zijn steken die alleen goed gaan met dikkere wol of katoen, terwijl andere steken al hun schoonheid verliezen als ze niet met dunnere garens worden gemaakt. Zodra je de afmetingen kent, kun je kiezen uit de vele kleuren die voor elke bol bestaan!

Advertisement