Heb je een vitrinekast thuis? Ontdek hoe je hem weer kunt laten glanzen en er als nieuw uit kunt laten zien

door Natasja

18 Februari 2022

Heb je een vitrinekast thuis? Ontdek hoe je hem weer kunt laten glanzen en er als nieuw uit kunt laten zien
Advertisement

Vitrinekasten zijn elegante meubelstukken die vaak in woonkamers en zitkamers worden neergezet: deze kasten die volledig uit glas bestaan, van de buitenwanden tot de planken en de deur die ze afsluit, zijn in feite ontworpen om alles wat je erin opbergt tentoon te stellen.

In de meeste gevallen bevatten ze serviesgoed, misschien het kostbaarste dat alleen voor belangrijke gelegenheden wordt gereserveerd; maar steeds vaker worden ze ook een meubelstuk waarin een verzameling voorwerpen wordt uitgestald die je bijzonder dierbaar zijn, zoals miniaturen, zilverwerk, kostbare stukken of eenmalige speciale aankopen.

Dit alles verdient het om te allen tijde te worden tentoongesteld, maar wanneer het glas van deze meubelstukken bedekt raakt met een laag van stof of bedekt wordt door kringen van vuil die het zicht belemmeren, verliezen ze hun schoonheid. Ze in hun oorspronkelijke staat herstellen is echter eenvoudig en goedkoop.

Advertisement
Creativo

Creativo

Net als elk ander meubelstuk in een kamer worden glazen vitrinekasten elke dag vuil, maar omdat ze van glas zijn, vallen stof en vuil veel meer op. Om ze schoon te maken, kun je dezelfde methoden gebruiken als voor ramen en spiegels: na kort afstoffen (met een stofzuiger of stofdoeken of microvezeldoeken), kun je vervolgens producten gebruiken die speciaal voor glas bestemd zijn, of anders kun je het volgende doen:

  • Gedenatureerde alcohol en krantenpapier: een vel krantenpapier tot een balletje verfrommelen en met 70° alcohol bevochtigen. Wrijf het op het glas in een rechte lijn en zonder te vaak over dezelfde plaats te gaan (anders laat je sporen na). Als er niet te veel vuil is, kun je hetzelfde vel krantenpapier vochtig maken, anders gebruik andere. Het belangrijkste is dat je ze niet te nat maakt, en de hoeveelheid alcohol vermindert naarmate de vlekken verdwijnen;
  • Witte azijn, in gelijke delen te mengen met water (ook gedistilleerd) in een sprayflacon, schudden en dan alles op een schone microvezeldoek spuiten, die je over het glas veegt. Als de fles zeer dun spuit, kun je rechtstreeks op het glas spuiten en het onmiddellijk met de doek afnemen, waarbij je steeds probeert geen ronddraaiende bewegingen te maken die meer zichtbare strepen achterlaten.
  • Talkpoeder: vul een spuitbus met 350 ml zeer heet water, giet er een eetlepel talkpoeder in en schud goed totdat het talkpoeder is opgelost. Op het glas spuiten en onmiddellijk met een doek uitwrijven in gelijkmatige streken. Als je het gevoel hebt dat dit strepen op het glas achterlaat, spuit het mengsel op de doek en veeg vervolgens het te reinigen oppervlak schoon. Zodra je klaar bent met het schoonmaken van het gehele oppervlak en het glas droog is, veeg het af met een andere stofwerende doek om eventueel achtergebleven talkpoeder te verwijderen.

Als je de vitrinekasten weer vult, zullen ze er echt anders uitzien!

Advertisement