Wil je meel langer bewaren? Ontdek de koelkast- of vriezermethode

door Natasja

25 Maart 2022

Wil je meel langer bewaren? Ontdek de koelkast- of vriezermethode
Advertisement

Wie graag in de keuken bezig is, weet ongetwijfeld hoe je veel verschillende soorten meel moet gebruiken en zal je het hele jaar door een kast vol hebben staan. Maar ook wie niet veel tijd heeft om te koken, zal zeker altijd minstens één pak meel in huis hebben. In het eerste geval bestaat het risico dat je het meel moet weggooien als toevallig in die tijd van het jaar, met de stijgende temperaturen, de dreiging van voedselmotten terugkeert en je de verschillende verpakkingen niet snel genoeg kunt opmaken. Voor het laatste geval is er daarentegen het probleem om de weinige verpakkingen die zijn gekocht, gedurende lange tijd te bewaren zonder het risico dat ze bederven of ten prooi vallen aan motten.

Dus hoe bewaar je meel om te voorkomen dat je het weg moet gooien? Het klinkt vreemd, maar je kunt het in de koelkast of vriezer bewaren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dit is een handige truc, ook in zeer vochtige huizen, of bij zeer warm weer, wanneer de woekering van insecten en bacteriën gevaarlijk is voor alle vormen van voedsel, inclusief meel.

  • In de koelkast: doe elk soort meel in een luchtdicht bakje. Deze kunnen van glas of plastic zijn, of zelfs luchtdichte plastic zakken. Het belangrijkste is dat er geen vocht in de houder komt. Witte meel is in de koelkast tot een jaar houdbaar, volkorenmeel 6 maanden.
  • In de diepvriezer: de houders zijn hetzelfde, maar je moet ervoor zorgen dat alle lucht uit de zakken ontsnapt. De beste oplossing is dus het creëren van een vacuüm (bij voorkeur met een machine, maar het kan ook met een rietje). Temperaturen in de vriezer doden alle ongewenste gasten, en wit meel is veilig tot twee jaar en volkoren tot een jaar.

Wanneer het tijd is om het meel te gebruiken, laat het dan uit zichzelf weer op kamertemperatuur komen, zonder het te ontdooien met een magnetron of iets dergelijks. En in alle gevallen waarin je meel uit de diepvries haalt, moet je weten dat het, als het eenmaal ontdooid is, je het helemaal op moet maken, omdat het niet opnieuw kan worden ingevroren.

Het is ook een handig trucje als je in de zomer een tijdje weggaat, dan loop je niet het risico dat je terugkomt en de kast vol motten aantreft! Heb je wel eens meel in de koelkast of vriezer gelegd?

Advertisement