Planten zeker in de slaapkamer: ontdek de 4 geurende soorten die je helpen slapen!

door Natasja

16 Februari 2022

Planten zeker in de slaapkamer: ontdek de 4 geurende soorten die je helpen slapen!
Advertisement

Planten in huis zijn altijd een uniek decoratief detail, waardoor elke ruimte meteen gezelliger wordt. Het zien en verzorgen van groen in huis is een contact met de natuur dat ook helpt te ontspannen: in de loop der jaren hebben verschillende studies zelfs aangetoond dat het hebben van een plant in huis de creativiteit bevordert! Soms wordt zelfs aanbevolen om planten te verzorgen om symptomen van stress te verlichten en depressieve toestanden te beheersen.

Maar kunnen ze in de slaapkamer gehouden worden? Men dacht dat ze slecht voor de gezondheid waren, maar dat is niet het geval. Afhankelijk van de grootte van de kamer, kunnen één of enkele planten in de slaapkamer zelfs heilzaam zijn. Niet alleen kunnen ze helpen de lucht die je inademt te zuiveren, maar sommige verspreiden ook een delicate geur die slaap en ontspanning bevordert. Kortom, ze verbeteren de kwaliteit van de slaap, wat zeker grote gevolgen heeft voor je algemene gezondheid.

Advertisement

Jasmijn

Jasmijn

Pixabay

Jasmijn is mooi om te zien en heeft een bedwelmende geur. Het is een van de planten waarvan de geur de kwaliteit van de slaap kan verbeteren. Ze hebben veel licht en regelmatig water nodig (vooral tijdens de bloeiperiode), dus doen ze het goed in een kamer op het zuiden of het westen, waar ze dicht bij het raam of op de vensterbank moeten worden gezet.

Er zijn ook klimmende soorten, waarvan de groei vergezeld moet gaan van geschikte steunen of waarvan het gebladerte naar beneden kan vallen.

Advertisement

Gardenia

Gardenia

Nog een witte en geurige bloem. De gardenia is zeer elegant en de bloemen doen denken aan rozen. De teelt vergt wat geduld en veel zorg: ze hebben ook veel natuurlijk licht nodig en de grond moet licht vochtig blijven. Wees voorzichtig dat je niet overdrijft want de wortels zullen rotten. Ze groeien traag en vormen een compacte struik; in het voorjaar en de zomer kunnen ze ook buiten worden gehouden.

Pexels

Pexels

Van alle geuren is lavendel misschien wel de bekendste van de fytotherapeutische remedies tegen angst. De geur van deze plant kan een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk en stress verminderen, en het is geen toeval dat zo veel middelen en schoonheidsproducten die ontspanning bevorderen essentiële olie van lavendel bevatten.

Lavendel houdt ook van warmte en licht, vreest lage temperaturen of wateroverlast, maar is eigenlijk gemakkelijk te kweken en groeit snel, en is gemakkelijk te vermeerderen door stekken. Zet het op een zonnige plaats in de kamer en geef het alleen water wanneer de grond (die goed losgemaakt en doorlatend is) uitdroogt, en het zal een geweldige aanwinst voor je kamer zijn.  

Madagascar jasmijn

Madagascar jasmijn

Commons Wikimedia


De wetenschappelijke naam is Stephanotis floribunda en hij lijkt qua uiterlijk en geur op de gewone jasmijn. De bloeiperiode duurt enkele weken en brengt de geur met zich mee die je doet ontspannen. Het is een klimplant, dus hij zal het heel goed doen met een staak erachter (misschien wel een van bamboestokken!). Hij houdt van een constante vochtigheid en een temperatuur van ongeveer 15°, zonder onder de 10° of 12° te komen (hoewel hij gedurende korte perioden bestand is tegen incidentele pieken van 5°). Tijdens de bloeiperiode mag hij niet worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen, anders kan hij zijn knoppen volledig verliezen.

Zou je het leuk vinden om deze planten in je slaapkamer te laten groeien?

Advertisement