Warme en comfortabele wollen mutsen: 6 gehaakte mutsen om je te inspireren

door Natasja

14 Februari 2022

Warme en comfortabele wollen mutsen: 6 gehaakte mutsen om je te inspireren
Advertisement

Wanneer het kouder wordt, is het moeilijk naar buiten te gaan zonder je hoofd te bedekken met een warme muts: in de winter, ook wanneer je naar de skipiste gaat, trek je vast wollen hoofdbanden en mutsen uit de kast die overdag je metgezellen worden.

Aangezien het accessoires zijn, zijn we geneigd ze te laten passen bij de rest van onze kleding, en voor perfect gepersonaliseerde exemplaren kunnen personen die goed kunnen haken deze techniek gebruiken om mutsen in alle vormen, kleuren en maten te maken. Met pompons, garens in verschillende tinten en veel mooie texturen om uit te kiezen, zijn wollen mutsen een altijd populair project om te haken. Bekijk hieronder enkele voorbeelden.

Advertisement
Tutorial via handmadebyraine.com

Tutorial via handmadebyraine.com

Een project voor wie de basisbeginselen van het haken al onder de knie heeft en iets uitdagender wil proberen: deze muts met een prachtig honingraatmotief in reliëf wordt in twee delen gewerkt. Eerst maak je de elastische geribbelde rand, en dan volg je het honingraatpatroon, waarbij je de bochten steeds smaller maakt en afsluit met een ronde vorm aan de bovenkant. Aan het uiteinde kun je een pompon van imitatiebont of ook van wol bevestigen, of een andere versiering die je mooi vindt.

Advertisement
Tutorial via acrochetedsimplicity.com

Tutorial via acrochetedsimplicity.com

Ook dit project, met zijn prachtig ruitpatroon in reliëf, wordt gemaakt met enkele basissteken, die elkaar op gepaste wijze afwisselen: enkele, half stokje en stokje, soms gewerkt in ribbels aan de voor- of achterkant, zijn de steken die geleidelijk leven geven aan deze elegante muts. Ook hier kan de pompon bovenaan naar wens worden gekozen.

Bobbelsteken: vereist veel garen, maar geeft een dikke, zachte textuur die perfect is om bij koud weer te dragen. De rest wordt bepaald door de kleur van het garen dat je kiest.

AlyseCrochet/Etsy

AlyseCrochet/Etsy

Ook de eenvoudigste vormen worden uniek wanneer garens met bijzondere kleuren worden gebruikt, zoals verschillende soorten melange: de keuze is werkelijk enorm.

Als je het haken onder de knie hebt, zijn wollen mutsen een van de projecten waarmee je je kunt uitleven door niet alleen verschillende steken uit te proberen, maar ook door kleurrijke patronen te maken. Voor een muts voor in de bergen zijn gestileerde bomen ideaal!

Advertisement
Tutorial via mamainastitch.com

Tutorial via mamainastitch.com

Deze muts is echt dik en zeer warm: na de zeer hoge band van de rand, bewerkt met brede ribben, begint de koepel, die met twee garens wordt gemaakt: een dikkere die door het werkje met de dunnere wordt omsloten, net zoals dat wordt gedaan bij maken van manden. Dus het dikke garen is als een koord dat wordt opgerold en opgenomen in het weefwerk terwijl je steeds verder gaat. Kies een contrasterende kleur en je krijgt een mooi effect.

Heb je al eens wollen mutsen gehaakt?

Advertisement