Moet je de wasmachine schoonmaken? Maak hem zo schoon mogelijk met deze eenvoudige huishoudelijke middelen

door Natasja

13 Februari 2022

Moet je de wasmachine schoonmaken? Maak hem zo schoon mogelijk met deze eenvoudige huishoudelijke middelen
Advertisement

Ook al werken ze voortdurend met heet water en wasmiddel, toch hoopt zich ook in wasmachines van tijd tot tijd vuil op. En als je de wasmachine een lange tijd niet schoonhoudt, zal er door dat vuil waarschijnlijk schimmel en onaangename geuren ontstaan, wat zowel onaangenaam als schadelijk voor jou gezondheid is. 

Ook kalkaanslag kan zich in deze apparaten ophopen, en ook dit moet worden verwijderd om een goede werking te garanderen en de levensduur van het apparaat te verlengen. Er zijn een paar eenvoudige huishoudelijke methoden die kunnen worden gebruikt om de wasmachine grondig schoon te maken, zoals de hieronder genoemde.

Advertisement
Creativo

Creativo

Azijn en natriumcarbonaat (wassoda):

  • Wassoda is een product dat vaak wordt gebruikt in de samenstelling van veel van de wasmiddelen die je gewoonlijk gebruikt. Het is in staat vettig vuil te verwijderen, oppervlakken te reinigen en kalkaanslag te bestrijden. Een beetje wassoda in huis hebben is dus handig bij vele gelegenheden, onder meer bij het schoonmaken van de wasmachine. Wassoda is schurender dan baking soda, dus gebruik het met mate. Giet een klein beetje in de trommel en draai een korte wascyclus op hoge temperatuur.
  • Als het water in huis hard is, zodat er vaak kalkaanslag ontstaat, gebruik dan een halve liter witte azijn en 2 eetlepels baking soda. Zoals je weet, is azijn ook een uitstekende bondgenoot voor het ontvetten van vuil en het bestrijden van kalkaanslag. Pas echter op dat je het niet te vaak gebruikt, want dan beschadigt het rubber van de pakkingen, wat uiteindelijk kan leiden tot mechanische schade.
  • Azijn kan ook worden gebruikt om het wasmiddelbakje schoon te maken: haal het uit zijn behuizing en dompel het in een teil in gelijke delen warm water en azijn gedurende ongeveer tien minuten. Schrob het vuil uit alle spleten met behulp van een oude tandenborstel en spoel vervolgens grondig. Zet het bakje pas terug als deze helemaal droog is.
  • Voor pakkingen (zoals het deurtje) maak een microvezeldoek nat met water en een beetje azijn en veeg de pakking schoon, waarbij je eventuele vlekken of ophopingen van het wasmiddel weghaalt. Je kunt ook waterstofperoxide op een soortgelijke manier gebruiken.
  • Vergeet nooit ook de toestand van het filter te controleren, dat zich meestal in een hoek onderaan aan de voorkant van de wasmachine bevindt: je kunt het niet alleen van alle vaste deeltjes ontdoen, maar het net als het wasmiddelbakje laten weken, misschien iets langer. Vergeet niet om doeken of oude handdoeken onder de wasmachine te leggen als je het filterhuis gaat openen, want meestal komt er wat water uit.

Succes!

 

 

Advertisement