Lege en saaie gang? Probeer deze inrichtingsoplossingen om de doorgangsruimte te verbeteren

door Natasja

12 Februari 2022

Lege en saaie gang? Probeer deze inrichtingsoplossingen om de doorgangsruimte te verbeteren
Advertisement

In elk huis is de gang altijd een doorgangspunt, een noodzakelijk en dienstbaar element om de andere delen van het huis te bereiken, de delen die werkelijk door de bewoners worden bewoond.

Maar deze ruimten dragen ook bij tot de esthetiek van de woning en verdienen het dus om met de juiste aandacht te worden ingericht: het zijn eigenlijk ruimten waar bepaalde accessoires eindelijk een plaats kunnen vinden die je elders misschien niet kon plaatsen, zoals bepaalde lijsten of lampen die in andere ruimten overdreven zouden zijn geweest. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Dit zijn vaak smalle, lange ruimtes zonder direct daglicht. In deze gevallen moeten - bijna altijd - donkere kleuren worden vermeden en moet wit worden gebruikt voor muren en plafonds. De vloer zal waarschijnlijk in het verlengde liggen van de vloer van een van de communicerende kamers, waardoor een gevoel van continuïteit en integratie ontstaat.

Advertisement

Deze ruimte zal worden verlevendigd door decoraties: alles waarmee de effen witte gang wordt ingericht, zal het karakter ervan bepalen en kleur brengen. En een lang tapijt helpt om de sfeer te benadrukken.

De vorm van een gang is zodanig dat de blik automatisch naar de uiteinden wordt geleid. Dus de muur, deur of ruimte aan het eind van de gang verdient deze aandacht. Ze kunnen worden gekleurd of bedekt met materialen om een aangenaam contrast te creëren.

Als je toch donkere kleuren op de muren wilt aanbrengen, doe dat dan slechts op een gedeelte. Als de muren hoog zijn, kun je ook het bovenste gedeelte kiezen en het onderste wit laten. Anders, overweeg de tegenovergestelde combinatie. Het plafond moet echter licht blijven.

Vergeet de hanglampen niet: niet alleen moeten ze een ruimte die op zichzelf somber zou zijn, volledig verlichten, maar ze zullen ook de echte hoofdrolspelers van deze "catwalk" zijn, met zeer weinig andere objecten om de aandacht af te leiden. Je kunt je hier dus uitleven met lampen met de meest pakkende ontwerpen.

Advertisement

Denk ook na over het effect dat de gangen zullen hebben wanneer ze 's avonds en 's nachts worden verlicht: sommige lampen kunnen prachtige patronen met schaduwen op lege muren creëren.

Gangen zijn vaak de "fotowand" van het huis, een beetje zoals de muren op de trap. Hier kun je schilderijlijstjes, foto's, afdrukken en dergelijke ophangen, om een vaak kale ruimte interessant te maken.

Advertisement

Waar je genoeg natuurlijk licht kunt krijgen, gebruik planten. Of kies voor kunstplanten (maar dan moeten ze wel echt goed gemaakt zijn) en plaats ze waar je maar wilt. Een echte plant zou ook de blikvanger kunnen zijn (als er voldoende licht is), of het omkaderde object aan het eind van de gang.

Hoe zou jij de gang willen inrichten?

Advertisement