Shabby chic keuken? 10 charmante ideeën voor een stijlvolle en romantische keuken

door Natasja

13 Februari 2022

Shabby chic keuken? 10 charmante ideeën voor een stijlvolle en romantische keuken
Advertisement

De keuze van een bepaalde inrichtingsstijl betekent het vinden van de perfecte harmonie en combinatie van de verschillende details waaruit deze bestaat, en in het geval van de shabby chic esthetiek het evenwicht tussen de twee zielen, de meer sierlijke en elegante en de andere die meer bescheiden voorwerpen koestert en de voorkeur geeft aan een doorleefd uiterlijk voor elk materiaal en elk oppervlak, dat zich van tijd tot tijd in iets anders vertaalt. 

De weegschaal kan doorslaan naar de meer kitscherige details, waaronder kant en garneersels, borduurwerk en bloemmotieven, en min of meer verzadigde pastelkleuren; of naar de meer nederige oude voorwerpen die met creativiteit en een schijnbaar sjofele uitstraling zijn teruggewonnen. Zo ontstaat er steeds een ander interieur. Hieronder vind je enkele ideeën voor het inrichten van de keuken in shabby chic stijl.

Advertisement

De kan met het licht beschadigde email en de tekenen van de tijd op de lak van de tafel worden gecombineerd met voorwerpen in vintage-stijl van eenvoudige materialen en de witte katoenen gordijnen.

Advertisement

Een rustieke keuken met veel farmhouse details maar ook een onmiskenbare shabby chic flair is een ideaal compromis voor wie zich niet wil omringen met al te veel fancy elementen.

Verschillende tinten pastelroze voor keukenmeubelen en -accessoires, op een eenvoudige witte achtergrond. Als je eenmaal voor dit kleurenpalet hebt gekozen, komt het er altijd op aan ontwerpen te kiezen die je doen denken aan het leven in vervlogen tijden.

Wit en grijs vormen de achtergrond voor veel roze of lichtblauwe voorwerpen, en bovenal bloeien er bij elke mogelijke gelegenheid strikjes, hartjes en bloemen: het is echt een romantische keuken waarin de meest charmante ziel van de shabby chic-stijl samenkomt.

Vaak is het elegante element (het chique gedeelte van de combinatie) een kroonluchter die doet denken aan de kristallen kroonluchters van de elegante huizen van vroeger.

Advertisement

Als bloemmotieven daarentegen je favoriete kenmerk van deze decoratietrend zijn, kun je een delicaat en mooi patroon kiezen voor het keukenbehang.

Wanneer het accent op de shabby soul valt, zal de voorkeur worden gegeven aan meer rustieke oplossingen, die een eenvoudig en nederig leven suggereren, geïnspireerd door het verleden.

Advertisement

Er zijn een aantal DIY projecten waarmee je een shabby chic keuken kunt vullen met decoraties en accessoires, te beginnen met het recyclen van pallets en houten fruitkistjes.

Uithangborden en oude voorwerpen die op rommelmarkten zijn gevonden, zijn geweldige inspiratiebronnen voor deze stijl.

Advertisement

Wil je in plaats van bovenkasten open oplossingen? Waarom dan geen planken met sierlijke houten beugels?

Zou je de keuken in shabby chic stijl willen inrichten?

Advertisement