Gaten in orchideeënpotten: ontdek deze truc om ze beter te laten groeien

door Natasja

14 Februari 2022

Gaten in orchideeënpotten: ontdek deze truc om ze beter te laten groeien
Advertisement

Veel mensen vinden het leuk om orchideeën binnenshuis te kweken, waarbij het creëren van de omstandigheden die nodig zijn voor hun groei en bloei altijd wat aandacht vergt, maar het is niet erg moeilijk. In de natuur zijn veel van de orchideeën waar wij het meest van houden epifyten, d.w.z. dat ze in bomen leven en niet met hun wortels in de grond zoals veel andere planten.

Daartoe behoort Phalaenopsis, de orchideeënsoort die het vaakst in winkels en kwekerijen te vinden is en daarom een van de populairste kamerplanten is. Vaak wordt aanbevolen ze te kweken in transparante plastic potten en de juiste potgrond te gebruiken, wat een gemakkelijk te vinden mengsel is op basis van schors. Deze combinatie zorgt ervoor dat de wortels het water krijgen dat ze nodig hebben om de plant te voeden, zonder dat ze in teveel water blijven staan.

Om het water te helpen afvoeren en het wortelstelsel te beluchten, kun je echter ook een truc toepassen waar veel mensen met groene vingers dol op zijn: gaten boren in de pot.

Advertisement
Video Tutorial via MissOrchidGirl/YouTube

Video Tutorial via MissOrchidGirl/YouTube

Hoe de gaten te maken: je kunt een puntige schaar gebruiken, als je de pot niet wilt leegmaken en vervolgens de hele plant met de schors wilt verpotten; of een schroevendraaier of ook een lange ijzeren spijker.

  • In het geval van de schaar: houd rekening met de plek in de pot waar je geen wortels ziet, en doorboor het plastic met de punt(en) van de schaar, waarbij je ze een beetje heen en weer beweegt, zodat er een gat ontstaat met een diameter van ten minste 2-3 mm. Het is echter beter om de andere methode te gebruiken, vooral als het plastic van de pot harder is of als het tijd is om te verpotten.
  • Met een schroevendraaier of een spijker: maak de pot leeg en zet de plant in het water (dit moet precies gebeuren wanneer je de orchidee water moet geven, we zullen later uitleggen hoe je dit moet doen); verwarm de punt met een aanstekervlam of ook met het gasfornuis en druk dan op het plastic, en het gloeiende metaal zal er zonder moeite in slagen het te doorboren. Gebruik schroevendraaiers die niet erg dik zijn.

In beide gevallen moet je van tevoren bepalen waar op de pot je de gaten wilt boren, dat kan een lijn of een cirkel aan één kant zijn of aan beide kanten als de pot groter is.

De voordelen van gaten in de pot:

  • Het water loopt beter weg dan wanneer je alleen een drainagegat in de bodem boort, zodat de wortels van de plant niet onder water staan, waardoor ze niet kunnen rotten;
  • Het risico van schimmelvorming tussen de stukken substraat wordt verminderd en het substraat gaat langer mee;

Advertisement

Voor het bewateren en verpotten van orchideeën

Voor het bewateren en verpotten van orchideeën

Commons Wikimedia

Bij gebruik van deze potten zal het water sneller weglopen, dus bij het water geven moet je de pot in een teil met water zetten, grondig water geven zodat de orchideeën minstens 10 minuten (bij voorkeur een uur) ondergedompeld zijn in het water, maar zorg ervoor dat het water slechts 3/4 van de pot of hoogstens de rand bereikt, zonder de kraag van de plant te raken. In dat geval moet je een deel van het water verwijderen en de kraag en de onderste bladeren met wat keukenpapier droogdeppen.

Als je van de gelegenheid gebruik wilt maken van het verpotten van de orchideeën, om gaten in de pot te boren, moet je het volgende doen:

  • Week het nieuwe substraat een nacht van te voren.
  • Verdun 60 ml bleekmiddel in 2 liter water en dompel de pot en het gereedschap 15 minuten in deze oplossing.
  • Verwijder de pot en het gereedschap en spoel ze grondig af.
  • Boor de gaten zoals aangegeven.
  • Zet het nu met water doordrenkte substraat en de orchidee in de pot, geef opnieuw water en laat het grootste deel van het water vervolgens weglopen.
  • Zet de pot terug op zijn plaats wanneer de schors nog nat is, maar er geen water meer door de gaten druppelt.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement