Populaire trucs voor prachtig haar: welke werken echt?

door Natasja

10 Februari 2022

Populaire trucs voor prachtig haar: welke werken echt?
Advertisement

Gezond en glanzend haar hebben is een wens van iedereen die graag aandacht besteedt aan zijn of haar haar, en het is zo dat het juiste kapsel, met haar dat op de juiste manier wordt verzorgd, een heel andere uitstraling geeft. Om dit te bereiken probeer je misschien veel verschillende kleuren en vooral behandelingen en verschillende verzorgingsroutines, misschien ook beïnvloed door adviezen die je leest of trucs van anderen.

Er zijn een aantal natuurlijke ingrediënten (waarvan je er waarschijnlijk een aantal in de voorraadkast hebt) die goed zijn voor je haar, evenals het vinden van de juiste wasfrequentie, maar je moet altijd op basis van persoonlijke behoeften je haar verzorgen, en ook een aantal mythen uitsluiten die geen echte basis hebben.

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

1. Je haar vaak knippen maakt het sterker: dit is waar in de zin dat wanneer je wacht met knippen en je haar gespleten punten vormt en verzwakt aan de lengtes, het brozer wordt en kan beschadigd raken. Knippen vermindert echter vaak dit risico en laat je haar er voller uitzien.
    Maar hoe vaak? Het hangt af van je haartype. Fijn of gekleurd haar moet één keer per maand of om de 5 weken worden geknipt. Als het golvend en dikker is, is een tussenpoos van anderhalve maand prima. Maar ervaring is de beste gids in deze gevallen.
    2. Het uittrekken van grijze haren laat ze meer groeien. Dit is helemaal niet waar, want door op deze manier op een follikel in te werken, groeit er alleen maar weer een grijze haar. Maar alleen die. Het is echter waar dat de "volgende" haar soms niet zo wit is als zijn voorganger, maar dit betekent niet dat het raadzaam is je haar uit te trekken, integendeel.
    3. Je hoeft je haar niet te wassen, het regelt zichzelf uiteindelijk wel: nee. Haar kan zichzelf niet reinigen, en al het vuil dat je niet van de hoofdhuid verwijdert, verstopt de follikels en dat zal zeker minder haargroei tot gevolg hebben.
    4. Geen shampoos, alleen biologische alternatieven: shampoos met de juiste eigenschappen voor je haartype zijn een geweldige bondgenoot, vooral als je haar geen speciale behandelingen heeft ondergaan.
    Het is echter ook waar dat er voedingsmiddelen en ingrediënten zijn die je haar kunnen helpen gezonder, glanzender of zachter te worden. Dus als je leest over een DIY alternatief, zorg er dan voor dat het geschikt is voor jouw haartype, en dat je het zelf kunt proberen.
    5. De shampoo hoeft niet schuimig te zijn: waar. Over het algemeen bevatten shampoos die dit effect hebben veel sulfaten, die schadelijk zijn voor de gezondheid van de huid en niet bepaald bevorderlijk voor je haar - en sommige bedrijven hebben die uit hun formules verwijderd. Kijk altijd op het etiket.
    6. Oliën zijn niet goed voor vet haar: niet waar. Je kunt goede natuurlijke plantaardige oliën aan je routine toevoegen, zoals olijf-, argan-, kokos- of zoete amandelolie (en meer). Het belangrijkste is dat ze van goede kwaliteit zijn (voor sommige worden koudgeperste oliën aanbevolen) en dat je ze consequent gebruikt, maar zonder te overdrijven. Ook hier zal ervaring je helpen te begrijpen hoeveel olie je moet gebruiken en hoe vaak je dat moet doen. Oliën dringen de haarvezel binnen en voeden deze diepgaand.
    7. Handdoek drogen is beter dan föhnen: nee. Als het haar nat is, is het kwetsbaarder en vatbaarder voor breken. Dus wrijving is niet goed. Je kunt de handdoek hoogstens wat langer op je hoofd houden, en dan moet je er altijd zachtjes op drukken om overtollig vocht te verwijderen. Een goede föhn, met mate gebruikt en zonder al te hoog temperatuur, is prima. En natuurlijk ook gebruik maken van de warmte van de zon wanneer mogelijk.
    8. 100 borstelslagen per dag: als je je haar te veel borstelt, wordt het te zwaar belast en kan het afbreken of de haarschubben beschadigen. Doe het dus altijd voorzichtig en stop als je haar geen knopen meer heeft. Sommige haar, zoals krullend haar, hoeft niet geborsteld te worden, en ook het borstelen van nat haar kan het haar uiteindelijk beschadigen.

Kortom, doe alles altijd met mate, en bovenal moet je er altijd voor zorgen dat je weet wat je haartype nodig heeft (dat ook verandert naargelang het seizoen en de leeftijd) en de trucs dienovereenkomstig toepassen.

Advertisement