Een rits die niet meer dicht gaat? Ontdek hoe je hem kan herstellen met een simpele truc

door Natasja

11 Februari 2022

Een rits die niet meer dicht gaat? Ontdek hoe je hem kan herstellen met een simpele truc
Advertisement

Er zijn  heel veel kledingstukken, accessoires en voorwerpen die je elke dag gebruikt die een ritssluiting hebben. Van jassen en spijkerbroeken tot allerlei handtassen, je gebruikt elke dag ritsen, en de ritsen die je het vaakst opent en sluit, zijn ook de ritsen die het vaakst beschadigd raken. Heb je wel eens een jas of tas willen sluiten en gemerkt dat de ritssluiting schuift, maar in feite blijft de rits open?

In dergelijke gevallen is het moeilijk om de schuiver weer naar beneden te krijgen om de twee stroken stof die de ritssluiting moest sluiten, volledig te scheiden, en het herhalen van de handeling lost het probleem niet altijd op. In plaats van je onnodig druk te maken of het te laten zitten, kun je ook een eenvoudige reparatie proberen, waarvoor je een pincet nodig hebt.

Advertisement
Video tutorial via UCAN Zippers USA/YouTube

Video tutorial via UCAN Zippers USA/YouTube

Het is het beste als je een kleine tang met lange bekken gebruikt (puntig of plat, kies de tang die je thuis hebt of die je het prettigst vindt), maar als je die niet hebt, kun je ook een cosmetische pincet van goede kwaliteit proberen, bij voorkeur met een platte punt.

    1. Wanneer de schuiver halverwege de rits blijft hangen, in plaats van het te forceren terug te schuiven naar zijn oorspronkelijke positie, neem de tang of pincet en sluit de twee helften samen zonder teveel druk uit te oefenen, maar zodanig dat ze weer in elkaar komen. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door slijtage van de schuiver of de tandjes van de rits.
    2. Schuif de rits verder in dezelfde richting.
    3. Als in de tussentijd de flappen onder de schuiver open zijn gelaten, laat de schuiver er ook overheen lopen, terug naar het begin van de rits en over de hele sluiting.

Dit zou het moeten oplossen. Als je het gevoel hebt dat de methode niet werkt, kan het nodig zijn de schuiver uit te trekken en deze met de hand strakker te maken. Gebruik hiervoor de tang (puntig, niet plat) om het onderste deel van de rits te verwijderen, die eruit ziet als een grotere tand. Je moet die verwijderen aan de kant waar de schuiver schuift. Verwijder het lipje als het niet comfortabel werkt, en sluit de schuiver. Zet het dan terug op de rits, misschien met behulp van een vork.

Advertisement
©YouTube/UCAN Zippers USA

©YouTube/UCAN Zippers USA

Als ook dit niet werkt, betekent dit dat de schuiver moet worden vervangen: je kunt ze gemakkelijk in elke textielwinkel, of ook online vinden. En om te weten welke je moet nemen, draai de schuiver om en je zult zien dat op de achterkant (de platte kant), de afmetingen zijn aangegeven.

Succes!

Advertisement